- 9 decembrie 2010
- La Chişinău, a avut loc o întîlnire a reprezentanţilor Partidului Popular Creştin Democrat, ai Mişcării Forţa Nouă, ai Partidului Ecologist “Alianţa Verde”, ai Partidului Popular Republican şi ai Mişcării Romilor, pentru a negocia formarea unui nou proiect politic. Liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, a declarat că “încercăm să găsim cea mai bună formulă pentru ca să prezentăm o alternativă serioasă şi viguroasă faţă de actuala guvernare, precum şi faţă de cea proaspăt aleasă”. Preşedintele PPR, Nicolae Andronic, a completat că formaţiunile iau în calcul posibilitatea participării într-un bloc comun la alegerile locale din primăvara anului 2011. Reprezentantul Alianţei Verde, Anatol Plugaru, a menţionat că “în pofida neînţelegerilor şi supărărilor din trecut”, aceste formaţiuni vor să formeze un proiect politic nou “pentru a depăşi situaţia catastrofală din Moldova” iar scopul negocierilor este de a atrage în noul proiect cît mai mulţi doritori.
Atitudinea faţă de guvernare • Evenimente comune • Relaţii interpartinice
- 24 noiembrie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, acuză Guvernul condus de liderul PLDM, Vlad Filat, de intensificarea contrabandei cu ţigări pe parcursul ultimului an. “Pe parcursul acestui an au fost depistate loturi de contrabandă cu ţigări în valoare totală de peste 200 mil. lei, însă sînt sigur că aceasta este numai 10% din volumul real al contrabandei cu ţigări”, a spus Roşca. Potrivit lui, lipsa măsurilor concrete pentru combaterea contrabandei cu ţigări din partea Guvernului, a Procuraturii Generale, a CCCEC şi a MAI “demonstrează faptul că în interiorul puterii există structuri de tip mafiot”. Iurie Roşca consideră că principalele surse de finanţare ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale sînt cele care provin din contrabanda cu ţigări şi din protejarea marilor importatori în detrimentul producătorilor autohtoni.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 23 noiembrie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a convocat o conferinţă de presă, la care a solicitat preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens, să renunţe la decizia de a include Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat, în marea familie a PPE. “Apreciez generozitatea, deschiderea şi nobleţea preşedintelui PPE pentru ţara noastră, însă mă simt obligat să spun că PLDM nu merită să facă parte din această structură europeană din cauza comportamentului nedemocratic, a cazurilor de corupţie şi chiar contrabandă”, a menţionat Roşca. Potrivit lui, susţinerea electorală a PLDM de către demnitarii europeni poate crea dificultăţi de comunicare şi cooperare între viitoarea conducere a ţării şi instituţiile europene.
Alegeri • Colaborarea internaţională • Relaţii interpartinice
- 17 noiembrie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat că criza politică din Moldova nu va fi depăşită nici după alegerile parlamentare din 28 noiembrie şi asta pentru că politicienii nu au fost de acord cu modificarea articolului 78 din Constituţie privind alegerea directă a preşedintelui. Preşedintele PPCD, pledează pentru faptul ca toate formaţiunile politice, care vor accede în viitorul Parlament să cadă de acord în mod solidar cu modificarea articolelor 78 şi 79 din Constituţie, îndreptate spre simplificarea procedurii de alegere a şefului statului şi procedurii de formare a Guvernului. “Viitorul Preşedinte trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, să nu fie nici lider de partid sau exponentul poziţiilor unui grup de partide şi, mai mult ca atît, trebuie să fie o persoană pentru care vor putea vota toţi deputaţii sau o majoritate lărgită a parlamentarilor şi care se bucură de respect din partea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, a precizat liderul PPCD.
Alegeri • Atitudinea faţă de guvernare
- 15 noiembrie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Republica Moldova trebuie să-şi intensifice colaborarea cu Ucraina, mai ales pe plan politic, în acest sens PPCD a semnat un acord de colaborare pe perioada campaniei electorale cu Uniunea Civică din Ucraina. “La fel ca şi Moldova, Ucraina a trecut prin mai multe campanii electorale şi diferite crize politice. Experienţa partidelor din această ţară ar putea ajuta Moldova să depăşească criza politică şi să avem relaţii economice de bună vecinătate”, a specificat Roşca. Totodată, preşedintele Uniunii Civice din Ucraina, Victor Palii, a spus că regretă faptul că nu a iniţiat o colaborare cu PPCD mai demult, deoarece, în opinia lui, acest partid este unul cu tradiţii şi program viabil.
Alegeri • Colaborarea internaţională • Relaţii interpartinice
- 13 septembrie 2010 |
- Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat Planul său de depăşire a crizei politice şi constituţionale. Principalele teze ale Planului propus de Iurie Roşca au fost cuprinse într-o scrisoare deschisă cu genericul “Pentru un Pact de conciliere naţională”, adresată tuturor preşedinţilor de partide politice, precum şi membrilor acestora. Scrisoarea deschisă propune tuturor partidelor politice să se convoace într-o “masă rotundă”, unde să fie semnat un document comun ca angajament de onoare în faţa alegătorilor. În scrisoarea sa deschisă, preşedintele PPCD s-a referit la necesitatea perfecţionării articolelor 78, 85, 89 şi 98 ale Legii fundamentale. El propune ca viitorul Preşedinte al ţării să nu fie afiliat politic şi, până la modificarea Constituţiei, să accepte din start principiile de exercitare a mandatului său în condiţiile unor competenţe restrânse, caracteristice republicilor parlamentare.
Atitudinea faţă de guvernare • Relaţii interpartinice
- 6 septembrie 2010
- Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a solicitat celor patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană să întoarcă în bugetul de stat cele 40 mil. lei bani cheltuiţi pentru desfăşurarea referendumului din 5 septembrie, care nu a fost validat iar în cazul în care nu o vor face poporul dar şi organele de drept, ar trebui să-i tragă la răspundere pentru acest lucru. El spune că rezultatele referendumului din 5 septembrie sînt o “înfrîngere zdrobitoare a AIE, iar referendumul de schimbare a art. 78 nu este o soluţie de depăşire a crizei politice din Moldova”. De asemenea, Iurie Roşca a declarat că “Partidele din AIE trebuie să conştientizeze că poporul nu este de acord cu politica antisocială şi anitipopulară promovată de către ei şi să ajungă la un numitor comun cu PCRM, astfel încît art. 78 să fie modificat în sensul simplificării procedurii de alegere a şefului statului, iar acest lucru să fie făcut înainte de dizolvarea Parlamentului, pentru a evita criza politică din ţară”.
Alegeri • Atitudinea faţă de guvernare • Politici tarifare
- 26 iulie 2010
- Partidul Popular Creştin Democrat va participa la dezbaterile publice organizate în cadrul campaniei pentru referendumul constituţional, programat pentru 5 septembrie, însă nu va îndemna populaţia nici să participe, nici să boicoteze referendumul, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă liderul PPCD, Iurie Roşca. “În opinia noastră atît comuniştii, cît şi liberalii se fac vinovaţi în egală măsură de aprofundarea crizei politice şi de irosirea iresponsabilă a unor importante sume financire pentru un referendum inutil. Spre regret, ambele tabere beligerante sînt conduse nu de interesul naţional, dar de cel de grup”, a spus Roşca, precizînd că în cadrul dezbaterilor va cere forţelor politice din Parlament să recurgă la modificări de fond ale Constituţiei, luate în consens. Iurie Roşca este de părere că modificarea articolului 78 nu va duce la soluţionarea crizei politice, ba dimpotrivă ar putea-o chiar aprofunda şi consideră că cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova este republica parlamentară.
Alegeri • Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 5 iulie 2010
- În Moldova nu mai există autonomie universitară faţă de Guvern din timp ce mai mulţi rectori au aderat la Partidul Liberal Democrat, susţine liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca. În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la sediul PPCD, Iurie Roşca a acuzat indirect premierul Vladimir Filat că ar fi subminat autonomia instituţiilor superioare de învăţămînt. “Nici în cele mai critice momente ale devenirii RM ca stat independent asemenea fenomene nu s-au produs. Autonomia universitară în raportul cu Guvernul este un lucru sfînt pentru o ţară democratică. Ce onorabilitate ştiinţifică, academică, universitară mai pot avea rectorii după ce s-au înregimentat în detaşamentul de partizani electorali ai PLDM. Ar fi interesant de aflat motivele nedeclarate pentru care au făcut acest pas. Este clar că oamenii nu au mers în PLDM din entuziasm ideologic. Aceasta înregimentare politică dezonorantă arată că în Moldova apare un partid stat”, consideră Roşca. De asemenea, Iurie Roşca a declarat că PPCD reprezintă, în momentul de faţă, o alternativă a guvernării actuale dar şi a fostei guvernări comuniste. Potrivit lui, PPCD se prezintă astăzi drept “forţa a treia” care are menirea de a consolida societatea moldoveană, divizată de către comunişti şi liberali în două tabere beligerante, iar partidele politice parlamentare, în loc să-şi unească eforturile pentru a soluţiona problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova, fac jocul geopolitic al unor ţări din regiune, a mai spus Roşca.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice
- 6 iunie 2010
- La Chişinău, a avut loc Congresul Aleşilor Locali Creştin-Democraţi, care a întrunit delegaţi din toate raioanele şi muncipiile ţării, primari şi consilieri din structurile locale de nivelul întâi şi doi. Delegaţii au luat în dezbatere problemele cele mai stringente cu care se confruntă autorităţile locale în exercitarea atribuţiilor lor, iar una dintre cele subliniate a ţinut de subalimentarea cronică a bugetelor locale din cauza lipsei unei descentralizări reale şi a concentrării grosului banilor publici la centru. De asemenea, aleşii locali creştin-democraţi au apreciat că prezenţa la guvernare a unei coaliţii democratice trebuie să se constituie într-o oportunitate, care să genereze o reformă fundamentală a puterii locale în spiritul recomandărilor instituţiilor europene. Delegaţii la Congres au ales o nouă conducere a organizaţiei şi au adoptat o rezoluţie “Cu privire la starea actuală şi problemele majore din domeniul administraţiei publice locale”.
Activitatea internă de partid • Administraţie publică • Alegeri
- 6 mai 2010
- Vicepreşedinţii Partidului Popular Creştin Democrat Ghenadie Vaculovschi şi Victor Ciobanu şi Secretarul General Dinu Ţurcanu au convocat o conferinţă de presă la sediul central al partidului, în cadrul căreia Ghenadie Vaculovschi a declarat că Parlamentul trebuie dizolvat în decursul a 45 de zile după data de 16 iunie, cînd expiră termenul de un an de la ultima lui dizolvare. El susţine că acest termen este prevăzut de Constituţie şi cere Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu să-l respecte. În caz contrar, acesta va demonstra Europei că nu este altceva decît “un trisor şi cartofor cu aşi în mînecă de tipul preşedintelui bielorus Aleksandr Lucaşenco”. Potrivit lui, consultarea Comisiei de la Veneţia pentru a treia oară în chestiunea reformei constituţionale nu a fost necesară. De asemenea, Secretarul General al PPCD, Dinu Ţurcanu, consideră că donatorii Moldovei se pot răzgîndi să ne ofere acele două miliarde de euro dacă nu ne vom conforma recomandărilor CoV şi nu vom anunţa alegeri parlamentare anticipate.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 15 aprilie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 5, în cadrul căreia a declarat că PPCD cere autorităţilor Moldovei şi Chişinăului să nu admită desfăşurarea unei parade a reprezentanţilor minorităţilor sexuale. De asemenea, Iurie Roşca a făcut o declaraţie în care califică iniţiativa de desfăşurare în centrul capitalei Republicii Moldova a unei acţiuni publice a homosexualilor şi lesbianelor drept “o ameninţare directă pentru temeliile morale ale societăţii, o ofensă grosolană adusă sentimentelor religioase ale majorităţii absolute a cetăţenilor ţării, precum şi o lovitură puternică împotriva instituţiei familiei”.
Atitudinea faţă de guvernare • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 2 aprilie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a convocat o conferinţă de presă, la sediul PPCD, în cadrul căreia a declarat că guvernarea distorsionează intenţionat evenimentele din 7 aprilie, iar liderii PLDM, PL şi AMN sînt responsabili pentru maltratările şi omucidierile de acum un an, precum şi trunchiază faptele din 7 aprilie după bunul plac şi interes. Liderul PPCD consideră că data de 7 aprilie este folosită de guvernare ca un brand pentru isterizarea societăţii, în loc să contribuie la conciliere. El îşi menţine poziţia că evenimentele din aprilie sînt rezultatul unei tentative de lovitură de stat.
Atitudinea faţă de guvernare • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 5 martie 2010
- Ghenadie Vaculovschi şi Victor Ciobanu, membri ai Partidului Popular Creştin Democrat, au susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului din str. N. Iorga 5, în cadrul căreia au menţionat că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a fost demis din funcţie de către Parlamentul Moldovei la cererea prim-ministrului Vlad Filat. Victor Ciobanu a declarat că “O persoană cu o funcţie atît de înaltă în stat nu poate fi demisă numai pentru nişte declaraţii. În aceste condiţii, demiterea lui Muruianu demonstrează că justiţia se va subordona în continuare puterii, iar judecătorii vor deveni servitori ai regimului”. De asemenea, Ghenadie Vaculovschi a spus că PPCD nu va tolera abuzurile puterii şi va organiza proteste de amploare.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 26 februarie 2010
- Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a convocat o conferinţă de presă la sediul partidului, din str. N. Iorga 5, cu genericul “Guvernarea liberal-democrată foloseşte metodele fostului regim comunist de reprimare a politiceienilor imcomozi”, în cadrul căreia a declarat că Procuratura a reluat urmărirea penală în cazul lui pe baza unui dosar mai vechi, iniţiat de autorităţile comuniste care reacţie la protestele anticomuniste organizate de creştin-democraţi în anul 2002. Acesta este deja al doilea dosar penal repus pe rol de către actualele autorităţi, dar iniţiat de guvernarea comunistă, ce vizează implicarea lui Iurie Roşca în organizarea protestelor din 2002.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- Congresul XII al PPCD
21 februarie 2010
- La 21 februarie 2010, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările cel de-al XII-lea Congres al Partidului Popular Creştin Democrat. La lucrările congresului au participat 727 de delegaţi, precum şi reprezentanţi ai mai multor partide creştin-democrate şi populare din Europa.[…]
Activitatea internă de partid
- 16 februarie 2010
- Iurie Roşca, preşedintele PPCD, a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 5, în cadrul căreia a menţionat că guvernanţii au declanşat o vastă operaţiune de suprimare şi intimidare a partidului, iar Procuratura “scoate de la naftalină dosare penale legate de acţiunile de protest din 2002 împotriva liderilor PPCD, instrumentate de fosta guvernare comunistă”. De asemenea, Roşca a mai declarat că împotriva sa, a fost reluată urmărirea penală legată de un pretins caz de maltratare a unui colaborator de poliţie, care ar fi avut loc pe 14 noiembrie 2002 la Rezina. Iurie Roşca spune că nu l-a lovit pe poliţist şi califică acest dosar ca fiind unul politic, redeschis la comanda actualei guvernari pentru a discredita partidul pe care îl conduce.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 29 ianuarie 2010
- Consilierii municipali Ion Gabura şi Anatol Rurac au anunţat în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, că părăsesc fracţiunea Partidului Popular Creştin Democrat. Ion Gabura a declarat că decizia le aparţine şi este una corectă, menţionînd că “această decizie este una corectă, logică, matură şi reflectă realitatea politică a zilei de azi” precizând că în continuare vor activa în calitate de consilieri neafiliaţi.
Activitatea internă de partid
- 24 ianuarie 2010
- A avut loc Conferinţa filialei Chişinău a Partidului Popular Creştin Democrat, în cadrul căreia cei 200 de delegaţi l-au votat unanim pe Ghenadie Vaculovschi în funcţia de preşedinte al acestei structuri de partid. Ghenadie Vaculovschi a fost propus în această funcţia de fostul lider al filialei, Alexandru Corduneanu, care va deţine în continuare doar funcţia de preşedinte al fracţiunii PPCD din cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Delegaţii filialei municipale PPCD au mai ales şi un nou secretar general, Tatiana Decuseară, precum şi 5 vicepreşedinţi: Alexandru Repida, Ion Gabura, Valentina Şerpu, Călin Cotruţă şi Andrei Şeremet.
Activitatea internă de partid