Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePPCD

Evenimente ale Partidului Popular Creştin Democrat din 2012

20 mai 2012
Partidul Popular Creştin Democrat a marcat cea de-a 23-a aniversare de la primul Congres al Frontului Popular din Moldova, succesorul Mişcării Democratice pentru Susţinerea Restructurării şi primul partid democratic care a fost înregistrat în fosta RSSM ulterior Republica Moldova. Cu această ocazie, reprezentanţii PPCD, succesorul de drept al Frontului Popular de atunci, au organizat o conferinţă festivă la care au participat creştin-democraţii din filiala Chişinău a formaţiunii. În luările de cuvînt, reprezentanţii formaţiunii au trecut în revistă experienţele PPCD şi rolul acestui partid pe arena politică moldovenească şi au expus poziţia creştin-democraţiei în actualul context politic naţional şi internaţional.

Activitatea internă de partidAtitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omului

10 aprilie 2012 | 
Premierul Vladimir Filat şi partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană poartă vină pentru protestele violente din 7 aprilie 2009, a declarat Iurie Roşca în cadrul unei conferinţe de presă. Roşca a menţionat că PLDM a depus în 2009 câteva solicitări la Primăria Chişinău prin care informa că va organiza întruniri în centrul capitalei la 7 aprilie în semn de protest faţă de guvernarea comunistă. “Mi se pare absurd ca un partid care a câştigat alegerile să incendieze sediile în care guvernează”, a menţionat Roşca.

Atitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omuluiSituaţii excepţionale

3 aprilie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PPCD, Victor Ciobanu a solicitat actualei guvernări să iniţieze un referendum pentru a consulta opinia cetăţenilor vizavi de adoptarea sau neadoptarea Legii antidiscriminare. Potrivit lui, PPCD mai cere premierului Vladimir Filat şi Preşedintelui Nicolae Timofti să facă uz de drepturile lor legale şi să îl demită din funcţie pe ministrul Justiţiei Oleg Efrim pentru declaraţii care depăşesc mandatul acestuia. De asemenea, Ciobanu a lansat un apel public către ierarhii Bisericii Ortodoxe să ia o atitudine fermă faţă de această situaţie şi să avertizeze demnitarii că va face uz de dreptul canonic de a-i excomunica din biserică.

Atitudinea faţă de guvernareDomeniul socio-culturalDrepturile şi libertăţile omului

28 martie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PPCD, Victor Ciobanu a declarat că preşedintele Nicolae Timofti “ar trebui să solicite Parlamentului să adopte o declaraţie privind identitatea naţională a Republicii Moldova şi libertatea asumării identităţii etnice”. Creştin-democraţii au elaborat şi un proiect de declaraţie, în care deputaţii să pună semnul egalităţii între “etnonimele de moldovean şi român, precum şi a glotonimele limba moldovenească şi limba română”. Totodată, Victor Ciobanu propune ca “deputaţii să facă apel către cetăţeni să manifeste solidaritate şi toleranţă” şi să nu mai utilizeze problemele identitare în scopuri electorale.

Atitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omului

13 ianuarie 2012 | 
Partidul Popular Creştin Democrat a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia Iurie Roşca a făcut o declaraţie publică privind situaţia politică de moment şi căile de înlăturare a dictaturii. Potrivit declaraţiei, Roşca afirmă că se impune întreprinderea câtorva măsuri decisive pentru remedierea situaţiei printre care dizolvarea actualului Parlament, demiterea conducerii Curţii Constituţionale, demiterea componenţei actuale a CEC s.a. Totodată, Iurie Roşca cheamă în declaraţia citată partidele, cetăţenii, organizaţiile societăţii civile “să manifeste solidaritate şi să contribuie în mod hotărât la înlăturarea de la putere a conspiratorilor împotriva statului de drept şi a Constituţiei”.

Atitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omului

Arhiva

2014 [6]
2012
2011 [7]
2010 [19]
2009 [27]
2008 [26]
2004 [1]
2003 [4]
Alegeri [29]