Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePPCD

Evenimente ale PPCD la tema “Relaţii interpartinice”

9 decembrie 2010
La Chişinău, a avut loc o întîlnire a reprezentanţilor Partidului Popular Creştin Democrat, ai Mişcării Forţa Nouă, ai Partidului Ecologist “Alianţa Verde”, ai Partidului Popular Republican şi ai Mişcării Romilor, pentru a negocia formarea unui nou proiect politic. Liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, a declarat că “încercăm să găsim cea mai bună formulă pentru ca să prezentăm o alternativă serioasă şi viguroasă faţă de actuala guvernare, precum şi faţă de cea proaspăt aleasă”. Preşedintele PPR, Nicolae Andronic, a completat că formaţiunile iau în calcul posibilitatea participării într-un bloc comun la alegerile locale din primăvara anului 2011. Reprezentantul Alianţei Verde, Anatol Plugaru, a menţionat că “în pofida neînţelegerilor şi supărărilor din trecut”, aceste formaţiuni vor să formeze un proiect politic nou “pentru a depăşi situaţia catastrofală din Moldova” iar scopul negocierilor este de a atrage în noul proiect cît mai mulţi doritori.
23 noiembrie 2010
Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a convocat o conferinţă de presă, la care a solicitat preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens, să renunţe la decizia de a include Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat, în marea familie a PPE. “Apreciez generozitatea, deschiderea şi nobleţea preşedintelui PPE pentru ţara noastră, însă mă simt obligat să spun că PLDM nu merită să facă parte din această structură europeană din cauza comportamentului nedemocratic, a cazurilor de corupţie şi chiar contrabandă”, a menţionat Roşca. Potrivit lui, susţinerea electorală a PLDM de către demnitarii europeni poate crea dificultăţi de comunicare şi cooperare între viitoarea conducere a ţării şi instituţiile europene.
15 noiembrie 2010
Liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Republica Moldova trebuie să-şi intensifice colaborarea cu Ucraina, mai ales pe plan politic, în acest sens PPCD a semnat un acord de colaborare pe perioada campaniei electorale cu Uniunea Civică din Ucraina. “La fel ca şi Moldova, Ucraina a trecut prin mai multe campanii electorale şi diferite crize politice. Experienţa partidelor din această ţară ar putea ajuta Moldova să depăşească criza politică şi să avem relaţii economice de bună vecinătate”, a specificat Roşca. Totodată, preşedintele Uniunii Civice din Ucraina, Victor Palii, a spus că regretă faptul că nu a iniţiat o colaborare cu PPCD mai demult, deoarece, în opinia lui, acest partid este unul cu tradiţii şi program viabil.
13 septembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat Planul său de depăşire a crizei politice şi constituţionale. Principalele teze ale Planului propus de Iurie Roşca au fost cuprinse într-o scrisoare deschisă cu genericul “Pentru un Pact de conciliere naţională”, adresată tuturor preşedinţilor de partide politice, precum şi membrilor acestora. Scrisoarea deschisă propune tuturor partidelor politice să se convoace într-o “masă rotundă”, unde să fie semnat un document comun ca angajament de onoare în faţa alegătorilor. În scrisoarea sa deschisă, preşedintele PPCD s-a referit la necesitatea perfecţionării articolelor 78, 85, 89 şi 98 ale Legii fundamentale. El propune ca viitorul Preşedinte al ţării să nu fie afiliat politic şi, până la modificarea Constituţiei, să accepte din start principiile de exercitare a mandatului său în condiţiile unor competenţe restrânse, caracteristice republicilor parlamentare.
5 iulie 2010
În Moldova nu mai există autonomie universitară faţă de Guvern din timp ce mai mulţi rectori au aderat la Partidul Liberal Democrat, susţine liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca. În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la sediul PPCD, Iurie Roşca a acuzat indirect premierul Vladimir Filat că ar fi subminat autonomia instituţiilor superioare de învăţămînt. “Nici în cele mai critice momente ale devenirii RM ca stat independent asemenea fenomene nu s-au produs. Autonomia universitară în raportul cu Guvernul este un lucru sfînt pentru o ţară democratică. Ce onorabilitate ştiinţifică, academică, universitară mai pot avea rectorii după ce s-au înregimentat în detaşamentul de partizani electorali ai PLDM. Ar fi interesant de aflat motivele nedeclarate pentru care au făcut acest pas. Este clar că oamenii nu au mers în PLDM din entuziasm ideologic. Aceasta înregimentare politică dezonorantă arată că în Moldova apare un partid stat”, consideră Roşca. De asemenea, Iurie Roşca a declarat că PPCD reprezintă, în momentul de faţă, o alternativă a guvernării actuale dar şi a fostei guvernări comuniste. Potrivit lui, PPCD se prezintă astăzi drept “forţa a treia” care are menirea de a consolida societatea moldoveană, divizată de către comunişti şi liberali în două tabere beligerante, iar partidele politice parlamentare, în loc să-şi unească eforturile pentru a soluţiona problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova, fac jocul geopolitic al unor ţări din regiune, a mai spus Roşca.
9–10 decembrie 2009
În oraşul Bonn, Germania, şi-a ţinut lucrările Congresul al XIX-lea Statutar al Partidului Popular European (PPE). Din partea Republicii Moldova a fost prezentă delegaţia Partidului Popular Creştin Democrat condusă de preşedintele Iurie Roşca, PPCD fiind membru-observator al familiei politice creştin-democrate, precum şi Primul-ministru, Vlad Filat şi Ministrul de Externe, Iurie Leancă în calitate de invitaţi. Iurie Roşca a prezentat un discurs în faţa delegaţilor la acest înalt for continental. Delegaţia PPCD a participat la şedinţa Biroului Politic, la sesiunile plenare în cadrul cărora a fost aleasă conducerea Partidului Popular European şi la Summitul PPE care întruneşte conducătorii instituţiilor europene, precum şi şefii de state şi guverne afiliaţi PPE.
20 august 2008
În incinta sediului PPCD a avut loc lansarea volumului doi al cărţii “PPCD contra corupţiei”, cu titlul “Dinozaurii regimului sovietic, tartorii corupţiei moldoveneşti”. Cartea include seria de articole publica în ziarul “Flux” din rubrica “Who is who în politica moldovenească sau de ce nomenclatura nu poate fi în opoziţie”, semnate de Iurie Roşca.
8 august 2008
Partidul Popular Creştin Democrat a organizat lansarea cărţii “Vladimir Filat — un gangster al tranziţiei care a prădat ţara”. Evenimentul a avut loc la sediul central al PPCD.
4 aprilie 2008
Noua Generatie a fost invitata la clubul de dezbateri initiat de catre Uniunea Tineretului Comunist din Moldova. Tema discutiilor a constituit decretarea recenta de catre presedintele Vladmiri Voronin al anului 2008 drept unul “al tineretului”.
Constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
25 noiembrie 2003
Comitetul va avea menirea să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile din ţară pentru apărarea independenţei şi regimului constituţional al Republicii Moldova şi va propune soluţii viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean[]
Reluarea şedinţelor Mesei Rotunde cu Statut Permanent
24 martie 2003
La 24 martie 2003 şi-a desfăşurat lucrările Masa Rotundă cu Statut Permanent (MRSP), reformată în corespundere cu recomandările Consiliului Europei (CE). La lucrările ei au participat reprezentanţii PCRM, ASDM, PPCD, PDM, PL, PSM[]

Arhiva

2014 [6]
2012 [5]
2011 [7]
2010 [19]
2009 [27]
2008 [26]
2004 [1]
2003 [4]
Alegeri [29]
Relaţii interpartinice