Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSD

Evenimente ale PSD la tema “Relaţii interpartinice”

7 februarie 2014
La Chişinău, conducerea Partidului Popular Socialist şi a Partidului Social-Democrat din Moldova au purtat tratative oficiale pentru crearea unui bloc politic al forţelor de centru-stînga şi patriotice, care urmează să participe activ în alegerile parlamentare din anul 2014.
Partidul Social Democrat şi Partidul Popular Socialist au format Uniunea Forţelor de Stînga
6 aprilie 2012 | 
Pe 6 aprilie 2012, Partidul Social Democrat şi Partidul Popular Socialist au semnat o declaraţie comună privind constituirea Uniunii Forţelor de Stînga. Declaraţia cuprinde 10 obiective prioritare aprobate de liderii celor două partide Victor Şelin şi Victor Stepaniuc[]
1 februarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a declarat că nici AIE şi nici PCRM n-au manifestat o atitudine îngrijorătoare faţă de populaţia Republicii Moldova, fiind efectuat un raid politic al puterii de stat de către AIE şi susţinut de PCRM. În acest context, PSD propune să fie creată o nouă structură publică “Camera Obştească a RM” care va activa în conformitate cu un act legislativ care va asigura o formă de control asupra puterii de stat şi drept un sprijin pentru cetăţenii statului. Victor Şelin a reiterat necesitatea dizolvării Parlamentul şi anunţarea alegerile parlamentare anticipate.
8 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a făcut o adresare prin care a abordat situaţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova prin prisma recentelor emigrări din această formaţiune. În acest context Şelin a declarat că încă două doamne ar putea părăsi în curând PCRM deoarece femeile sunt mai sensibile şi pot fi uşor manipulate. Totodată, Victor Şelin i-a invitat pentru ziua de 12 noiembrie la un miting comun pe toţi care nu sînt de acord cu politica anti-populară a Alianţei de guvernământ cu privire la tarifele pentru energie. “12 noiembrie este Ziua adevărului — este capabilă PCRM să înceapă modernizarea şi ar fi gata să creeze o alianţă a forţelor centru-stânga din Moldova?”, a conchis liderul social-democrat.
6 iulie 2011 | 
Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa nu admite să fie atrasă în conflictul de interese dintre partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi nu va participa la tratativele şi consultările cu componentele separate ale AIE. Totodată, Coropceanu a menţionat că PSD a elaborat lista cu propuneri pentru Alianţa de guvernare, referitor la stabilizarea situaţiei social-politice din ţară şi ieşirea din criza politică. În vederea consolidării opiniilor, vicepreşedintele PSD a invitat partidele extraparlamentare şi societatea civilă să participe la Masa rotundă cu tema “Măsurile de stabilizare a situaţiei social-politice din Republica Moldova”.
25 mai 2011 | 
Candidatul PSD la funcţia de primar general, Sergiu Coropceanu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “pe parcursul a celor opt ani de aflare a comuniştilor la conducerea Republicii Moldova, oraşului Chişinău i-au fost aduse mai multe prejudicii materiale, care au influenţat, de asemenea, organizarea vieţii sociale a locuitorilor capitalei. Candidatul Partidului Comunist, Igor Dodon, fiind în funcţia de Ministru al Economiei, aproba decizii care erau în interesul anumitor persoane, fără a tine cont de prejudiciile aduse locuitorilor municipiului Chişinău”. Potrivit lui Coropceanu, “şansele lui Igor Dodon de a câştiga alegerile locale nu sînt reale. Orăşenii nu sunt de acord că funcţia primarului să fie preluată de o persoană, care a fost implicată personal în eliminarea proprietăţii de stat, distrugerea vieţii sociale a oraşului”.
27 septembrie 2010
Liderul PSD, Victor Şelin, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a propus Partidului Comuniştilor să semneze după alegeri un Memorandum privind crearea unei coaliţii parlamentare, care să-l aleagă pe el în funcţia de prim-ministru, pe reprezentantul PCRM în calitate de speaker iar candidatura preşedintelui va fi coordonată de ambele partide. De asemenea, Memorandumul conţine şi propunerea de a semna Tratatul de bază de prietenie şi colaborare între Moldova şi România şi Acordul privind frontiera de stat între RM şi România; extinderea listei partenerilor strategici prin includerea alături de UE, Rusia, SUA a unor ţări precum Belarus, Kazahstan, Ucraina şi China; aderarea la Uniunea Vamală “Rusia-Belarus-Kazahstan”; implementarea noii concepţii a agriculturii; menţinerea taxei zero la impozitul pe venitul reinvestit; adoptarea legii privind minimul de existenţă garantat. Şelin a spus că PSD va insista asupra semnării acordului pînă la lansarea campaniei electorale “dacă totuşi nu vom crea cu comuniştii o majoritate, care să fie capabilă să aleagă premierul, preşedintele parlamentului şi şeful statului, atunci noi nu vom tergiversa procesul şi ne vom înţelege cu alte partide din Parlament”, a spus preşedintele PSD.
24 mai 2010
Posibilitatea de a elimina barierele vamale dintre Republica Moldova şi Ucraina a fost subiectul principal al discuţiilor de săptămîna trecută la Kiev dintre conducerea Partidului Social Democrat din Moldova şi Partidul Regiunilor din Ucraina, despre aceasta a anunţat preşedintele PSD, Victor Şelin, într-o conferinţă de presă la Agenţia Infotag. El a declarat că partidul pe care îl conduce va face tot posibilul pentru ca produsele moldoveneşti să poată circula liber pe piaţa de consum a celor 250 mil. de cetăţeni ai CSI. “Acest lucru însă nu-l vom putea realiza fără permisiunea Ucrainei. La Kiev am purtat negocieri referitor la posibilităţile şi termenele în care Ucraina poate face acest pas. Ucraina a declarat că rămîne un adept al integrării europene, la fel ca şi Moldova, însă pînă ce Chişinăul şi Kievul vor semna acordul de aderare la UE, atît Partidul Regiunilor, cît şi PSD consideră că interesele economice trebuie realizate din contul spaţiului CSI, prin aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a spus Şelin. El a menţionat că odată cu venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare, relaţiile moldo-ucrainene practic “au îngheţat”, iar “Partidul Regiunilor speră că, odată ce PSD va veni la conducere, vom lucra constructiv în vederea restabilirii relaţiilor strategice ale Moldovei cu Ucraina” a mai spus Victor Şelin.
4 februarie 2010
Reprezentanţi din 24 de organizaţii teritoriale ale Partidului Social Democrat, precum şi 36 de consilieri, au anunţat într-o conferinţă de presă ţinută în Sala Roz a hotelului Codru, că pleacă din partid şi aderă la Partidul Democrat condus de Marian Lupu. După ce au negociat cu liderul PSD Dumitru Braghiş comasarea partidului cu PD şi nu le-a reuşit, membrii social-democraţi au hotărât să renunţe ei la formaţiune şi să meargă în echipa lui Lupu. Astfel printr-o declaraţie semnatarii acesteia anunţă că au decis să adere la PD, întrucât “în prezent, Partidul Democrat condus de Marian Lupu reprezintă unica opţiune democratică reală capabilă să coaguleze segmentul de centru-stânga în jurul valorilor social-democrate”.
4 decembrie 2009
Liderul Partidului Democrat Marian Lupu şi preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Iurie Bolboceanu au susţinut o conferinţă de presă comună, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, în cadrul căreia au semnat un memorandum de fuzionare a celor două partide politice. Cei doi au declarat că scopul acestei fuziuni este constituirea unui partid de centru-stînga, care va activa în interesul dezvoltării societăţii moldoveneşti şi al Republicii Moldova.
3 decembrie 2009
Partidul Social Democrat a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul central al partidului, str. Alexandru cel Bun 97, în cadrul căreia liderul formaţiunii Dumitru Braghiş a făcut o adresare catre partidele parlamentare privind necesitatea alegerii Preşedintelui ţării în data de 7 decembrie.
26 iunie 2009
Partidul Social Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova au desfăşurat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Consolidarea forţelor politice de centru”.
Constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
25 noiembrie 2003
Comitetul va avea menirea să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile din ţară pentru apărarea independenţei şi regimului constituţional al Republicii Moldova şi va propune soluţii viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2014 [1]
2013 [2]
2012 [10]
2011 [33]
2010 [32]
2009 [32]
2008 [6]
2004 [1]
2003 [2]
2002 [1]
Alegeri [29]
Relaţii interpartinice