Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSRM

Evenimente ale PSRM la tema “Relaţii interpartinice”

19 iunie 2014
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a semnat la Moscova un Acord de colaborare între PSRM şi Partidul “Spravedlivaia Rossia”. Documentul prevede consolidarea relaţiilor de cooperare atît între cele două partide, cum şi contribuţia la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale politice şi economice între cele două state.
3 aprilie 2014 | 
Activiştii PSRM şi PCRM au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului, prin care şi-au exprimat indignarea faţă de politica actualei guvernări şi au cerut dimisia Guvernului. Comuniştii şi socialiştii au pledat pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Leancă. Protestatarii au scandat: “Demisia”, “Jos Guvernul”, “Leancă marş afară”, “Ruşine!”.
21 noiembrie 2013
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon, a lansat iniţiativa semnării unui Pact Pentru o Moldovă Modernă, Economic Puternică, Independentă şi Suverană. Dodon a îndemnat forţele sănătoase din societatea moldovenească să se alăture acestei iniţiative în vederea contracarării fărădelegilor comise de actuala guvernare în domeniul economic, social şi politic, precum şi pentru crearea unui viitor prosper al Moldovei în cadrul Uniunii Vamale, iar în perspectivă, în cadrul Uniunii Euro-Asiatice.
20 noiembrie 2013
Oponenţii integrării europene a Moldovei au desfăşurat o acţiune de protest lîngă reprezentanţa Uniunii Europene la Chişinău, solicitînd publicarea textului Acordului de Asociere RM-UE. Protestul a fost organizat de Mişcarea populară “Rodina — Uniunea Eurasiatică”, Organizaţia “Sunt moldovean şi vorbesc moldoveneşte”, “Liga tineretului rus”, Organizaţia de tineret a PSRM “Garda tînără” şi Partidul “Patrioţii Moldovei”. La evenimente au participat cca 200 de manifestanţi şi au scandat “UE — închisoarea naţiunilor!”, “Parteneriatul Estic al UE — mormîntul Moldovei!”.
29 octombrie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că acţiunea din 3 noiembrie curent reprezintă o tentativă a guvernării de a simula susţinerea vectorului integrării europene de către populaţie. “Ceea ce se va întîmpla pe 3 noiembrie va fi o farsă organizată cu cheltuieli de milioane şi cu metode dictatoriale. Ştiu numeroase exemple concrete cînd pedagogii din şcoli sunt forţaţi de administraţie să participe la acest miting”, a spus Dodon.
21 octombrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că formaţiunea sa “va susţine orice acţiune legală care va duce la demiterea actualei guvernări corupte şi incompetente”. Totodată, socialiştii sunt gata să răspundă pozitiv şi la apelul preşedintelui PCRM Vladimir Voronin, de a crea un front comun în campania politică împotriva alianţei de guvernare.
15 octombrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost examinate mai multe chestiuni organizatorice. În mod special socialiştii au votat unanim decizia de a susţine în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă şi de a acorda vot de neîncredere acestui cabinet de miniştri.
23 septembrie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unui briefing de presă, că susţine trimiterea în demisie a actualei guvernări şi este gata să se alăture oricăror acţiuni în acest sens, referindu-se la preconizatele proteste ale Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. “Dacă voi sunteţi cu adevărat revoluţionari, atunci explicaţi de ce sunteţi alături de cei de la guvernare? Haideţi să facem o revoluţie cinstită”, a declarat Igor Dodon.
27 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon a făcut un apel către liderii politici parlamentari de a lua o decizie comună responsabilă şi transparentă de instituire a unui Guvern tehnocrat. “În mod special ne adresăm către Partidul Comuniştilor să susţină această iniţiativă cu impact social, ca unica alternativă faţă de Alianţa antipopulară”, a specificat Dodon. Potrivit lui, reanimarea unui Guvern “frate-politic cu AIE-2” va avea soarta AIE-2 iar liderii partidelor vor răspunde în faţa cetăţenilor pentru consecinţele conflictelor şi dezastrului care se vor produce.
16 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a reiterat că în cadrul discuţiei pe care a purtat-o cu Vlad Filat privind votul socialiştilor nu a identificat motive pentru care l-ar vota la funcţia de prim-ministru. Chiar dacă acum o săptămână a anunţat că socialiştii vor vota doar un prim-ministru tehnocrat şi optează pentru înlocuirea istoriei române cu istoria Moldovei, liderul PSRM susţine că decizia finală va fi luată pe 24 aprilie în cadrul şedinţei Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor. Totodată, socialistul susţine că îşi doreşte o guvernare tehnocrată, necoruptă, constituită pe criterii de profesionism şi patriotism moldovenesc.
Parlamentul Republicii Moldova a demis Guvernul condus de Vlad Filat
5 martie 2013
Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi[]
4 martie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea pe care o conduce va vota pentru moţiunea de cenzură aplicată Guvernului Filat II. Socialistul a criticat activitatea actualului cabinet de miniştri şi afirmă că nu a făcut nimic pentru rezolvarea problemelor, ci din contra situaţia din ţară s-a agravat. În acelaşi timp, socialistul şi-a reiterat poziţia pentru un Guvern technocrat din oameni profesionişti.
19 februarie 2013 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că există două soluţii care pot schimba radical situaţia politică actuală: sau un guvern tehnocrat, sau alegeri anticipate. “Partidele din AIE nu vor mai lua niciodată majoritatea. Dacă anul trecut PL, PLDM şi PD încă au mai fi avut şanse să revină la guvernare, de acum încolo — şanse nu au deloc. Formaţiunile din AIE s-au autocomprimis iremediabil şi următoarea guvernare, de după alegeri, va fi de stînga”, a menţionat Dodon.
Cinci formaţiuni politice de stînga au decis să-şi consolideze eforturile comune
5 februarie 2013 | 
Pe 5 februarie 2013, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările forumul “Moldova: alternativa de stînga” în cadrul căruia Partidul Socialiştilor, Partidul Popular Socialist, Partidul “Patrioţii Moldovei”, Partidul “Renaştere” şi Partidul Moldova Unită au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea Consiliului Coordonator comun[]
6 noiembrie 2012
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Moldova Unită, Vladimir Ţurcan a explicat motivul ce l-a determinat să se alăture echipei partidului socialiştilor condusă de Igor Dodon. “Aripa stîngă este mult prea fragmentată, de aceea noi am decis să mergem pe calea consolidării şi reieşind din faptul că populaţia este supraîncărcată de idei şi politizări, am decis să ne unim forţele”, a spus Ţurcan.
12 octombrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, deputatul Igor Dodon împreună cu deputaţii Zinaida Greceanîi şi Vadim Mişin au anunţat că formează fracţiunea deputaţilor neafiliaţi. Noua structură va întruni şapte persoane care au făcut anterior parte din PCRM: Igor Dodon, Vadim Mişin, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Veronica Abramciuc, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco. “Fracţiunea va fi condusă de Zinaida Greceanîi, iar funcţia de secretar a fost încredinţată Tatianei Botnariuc”, a precizat Vadim Mişin.
9 octombrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul ex-comunist, Ion Ceban a explicat motivele plecării sale din PCRM. “La baza deciziei mele au stat 2 lucruri: ceea ce ţine de intern în PCRM, dar aici nu vreau să bîrfesc pe cei cu care am lucrat, şi ceea ce ţine de tactica şi strategia din partid. Ţine de procesul de luare a deciziilor, de managementul pe resurse umane”, a declarat Ion Ceban. De asemenea, liderul PSRM, Igor Dodon susţine că deputatul acum va face parte din noua sa echipă, care în noiembrie va lansa un nou serviciu: de documentare şi ajutor consultativ pentru populaţie.
28 septembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon a vorbit despre motivul plecării deputatului Ion Ceban din PCRM. “Acest partid se mişcă tot mai mult spre extrema stîngă şi devine tot mai marginal. În acelaşi timp, Partidul Socialiştilor din RM are o poziţie tot mai clară faţă de viitor. Avem o poziţie clară faţă de statalitatea Republicii Moldova. Avem o echipă profesionistă şi sunt ferm convins că la această echipă se vor alătura şi alte persoane cu experienţă, persoane cu influenţă”, a declarat Igor Dodon.
5 iulie 2012 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a anunţat în cadrul unui briefing că moţiunea de demitere a ministrului educaţiei Mihail Şleahtiţchii, lansată de socialişti a fost semnată suplimentar de încă doi deputaţi — Vadim Mişin şi Tatiana Botnariuc. “Negocierile continuă. Sperăm că şi comuniştii se vor trezi şi vor susţine moţiunea, dar negociem mai intens cu Partidul Democrat. Chiar acum am vorbit cu domnul Dumitru Diacov care a reacţionat destul de pozitiv la propunerea socialiştilor”, a declarat Dodon.
27 iunie 2012 | 
La baza de odihnă “Dacia-Marin”, Vadul-lui-Vodă, a avut loc deschiderea oficială a primei ediţii a Forumului internaţional “Tineretul fără frontiere”, organizat de aripa tînără a Partidului Socialiştilor din Moldova “Garda Tînără”. Forumul şi-a ţinut lucrările în perioada 27–28 iunie şi a întrunit cca 80 de reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din Rusia, Ucraina şi Moldova. În cadrul forumului au fost dezbătute subiecte precum: unitate prin diversitate — lecţii de toleranţă; iniţiative ale tinerilor — crearea şi promovarea ideilor inovatoare; tinerii în politică, deprinderi şi metode de administrare.
7 iunie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon i-a acuzat pe comunişti şi pe democraţi de indiferenţă faţă de introducerea în şcoli a “istoriei românilor”. Moţiunea socialiştilor de demitere a ministrului educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, nu a fost sprijinită nici de PCRM, nici de PD. În legătură cu această situaţie, Igor Dodon i-a acuzat de indiferenţă ideologică şi identitară pe colegii săi din Parlament. Potrivit socialiştilor, în şcolile din Republica Moldova trebuie să fie predată nu “Istoria românilor”, ci “Istoria Moldovei”, istoria acestei ţări, aşa cum se obişnuieşte în alte ţări europene.
10 mai 2012
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul organizaţiei teritoriale social-democrate din Rîşcani, Nicolae Carauş a anunţat că o echipă de peste 100 de membri PSD vor adera la Partidul Socialiştilor. Carauş a mărturisit că este dezamăgit în conducerea PSD, Victor Şelin, care nu apără interesele cetăţenilor şi nu are un comportament politic solid, ci se ocupă de intrigi politice, cu scopul de a-şi proteja businessul. În opinia echipei de la Rîşcani, doar un partid statalist, responsabil şi cu oameni profesionişti, cum e Partidul Socialiştilor, merită susţinerea lor şi a cetăţenilor în general.
3 aprilie 2012 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat la un briefing de presă că a făcut un apel către toate partidele de opoziţie să consolideze puterile în vederea elaborării legii opoziţiei. El a avut întrevederi şi consultări prealabile cu liderii unor partide şi a convenit asupra acţiunilor ulterioare însă pînă la moment nu a avut o asemenea întrevedere cu PCRM. În alt context, Igor Dodon a declarat că formaţiunea sa este împotriva adoptării legii antidiscriminare. El a afirmat că multe ţări care au liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană nu au adoptat legea antidiscriminare, şi aceasta face dovada incapacităţii Guvernului Moldovei de a se înţelege cu colegii din UE în privinţa acestei legi.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
14 martie 2012 | 
Liderul socialiştilor Igor Dodon şi liderul comuniştilor Vladimir Voronin, au avut o întrevedere în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte privind situaţia politică din ţară. “A fost o discuţie necesară, mai ales într-un moment atât de dificil. Am vrut să aflăm dacă comuniştii înţeleg că opoziţia parlamentară trebuie să fie responsabilă de ceea ce se întâmplă în ţară şi le-am spus că prin baricade problemele nu vor fi soluţionate”, a explicat Dodon. De asemenea, acesta spune că a vrut să afle care vor fi acţiunile comuniştilor în cazul alegerilor anticipate.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
21 februarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon a declarat că va participa la negocierile cu Alianţa pentru Integrare Europeană doar atunci cînd AIE îşi va înainta candidatul apartinic comun la funcţia de preşedinte. “Avem temeiul să bănuim că liderii din AIE, sau unii dintre ei, au pornit deja mecanismul declanşării alegerilor anticipate, de aceea Partidul Socialiştilor va intra în timpul cel mai apropiat în campania pre-electorală, cu un mesaj foarte dur faţă de iresponsabilitatea şi incompetenţa actualei guvernări”, a spus Dodon.
14 februarie 2012
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat într-o şedinţă în cadrul căreia au demarat negocierile cu “grupul Dodon” privind alegerea preşedintelui ţării. În cadrul negocierilor s-a discutat despre stabilirea datei alegerii preşedintelui şi s-a tatonat terenul pentru identificarea unei candidaturi. În ajunul şedinţei Parlamentului există posibilitatea reală ca deja la 16 februarie să fie stabilită data alegerilor prezidenţiale.
31 ianuarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, 5 consilieri locali din raionul Sîngerei, Bîrsan Mihail, Precop Evelina, Ababii Nicolai, Smîntînă Elena şi Negru Ion au aderat la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. “Susţinem poziţiile constructive şi consecvente, cu privire la situaţia social-economică din ţară, a grupului parlamentar în frunte cu Igor Dodon, deoarece doar Partidul Socialiştilor propune soluţii concrete pentru ieşirea din impasul politic existent”, se arată într-un comunicat de presă.
30 ianuarie 2012 | 
Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-un briefing de presă că Elena Dani şi Petru Donţov, consilieri în Consiliul Municipal Chişinău, au părăsit grupul PCRM şi vor forma grupul socialiştilor în cadrul CMC. “Grupul socialiştilor va fi format din doi consilieri: Elena Dani, care a fost vicepreşedintele fracţiunii PCRM în CMC, şi Petru Donţov. Poziţia noastră în CMC va fi una de opoziţie faţă de AIE, însă suntem disponibili de a susţine şi vota proiecte de dezvoltare a municipiului Chişinău”, a precizat Dodon.
28 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, consilierul din Basarabeasa, Petru Puşcari, şi cîţiva reprezentanţi ai aripei de tineret a organizaţiei teritoriale a PCRM au anunţat că se retrag din rîndurile comuniştilor şi aderă la Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon. Potrivit lui Puşcari, de situaţia critică a ţării se face vinovată atît Alianţa de guvernare, cît şi Partidul Comuniştilor aflat în opoziţie.
24 noiembrie 2011 | 
Preşedintele de onoare al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Veronica Abramciuc a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa nu va mai susţine politic Partidul Comuniştilor. “În situaţia creată — când poziţia fracţiunii PCRM în Parlament este îndreptată nu spre depăşirea crizei politice din ţară, ci dimpotrivă, spre aprofundarea ei, nu la apărarea drepturilor cetăţenilor de rând, ci la dezbinarare şi atâţarea vrajbei în societate — executivul PSRM îşi declară refuzul în susţinerea politică în continuare a PCRM”, a declarat Abramciuc.
21 noiembrie 2011 | 
Un grup de 12 consilieri comunişti din consiliile comunelor Ciorescu şi Bubuieci şi din consiliile orăşeneşti Vatra şi Cricova, mun. Chişinău, au părăsit PCRM în favoarea Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon. Consilierul comunei Ciorescu, Constantin Scripnic, a declarat că “Igor Dodon este un politician de o formaţie nouă, cu viziuni progresive şi o perspectivă de lungă durată”. Totodată, consilierii au anunţat crearea fracţiunilor Partidului Socialiştilor în consiliile locale din oraşul Vatra şi comuna Ciorescu.
16 noiembrie 2011 | 
Circa 50 de membri ai Partidului Comuniştilor şi peste jumătate din organizaţia comsomolistă din Bălţi au plecat din formaţiune, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul organizaţiei primare Bălţi, Alexandru Nesterovschi. El a declarat că împreună cu colegii săi îl vor susţin pe Igor Dodon şi viitorul proiect politic al acestuia. Nesterovschi este convins că “împreună vom construi un partid umanizat, un partid fără păpuşari şi marionete, unde va fi auzită vocea fiecărui om”.
16 noiembrie 2010
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a convocat o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, în cadrul căreia conducerea formaţiunii a făcut o adresare prin care îndeamnă mai mulţi concurenţi electorali să se retragă din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie în favoarea partidelor care merită să treacă pragul electoral. Liderul socialiştilor, Eduard Smirnov, a spus că acei concurenţi electorali care sunt conştienţi de pericolul menţinerii la putere a actualei guvernări, în mod neapărat trebuie să jertfească drepturile lor politice şi să se retragă din cursa electorală. Potrvit Partidului Socialiştilor “Patria-Rodina”, în cursa electorală ar trebui să rămână partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi PCRM, care se află în opoziţie. Astfel populaţia nu va fi dezorientată de multitudinea de concurenţi electorali şi de platformele acestora.
29 decembrie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a organizat o conferinţă de presă la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, cu genericul: “Poziţia Partidului Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina» cu privire la totalurile anului politic 2009”.
9 noiembrie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a susţinut o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei Info-Prim Neo, în cadrul căreia a fost făcută o Declaraţie privind alegerile preşedintelui Republicii Moldova, preconizate pentru 10 noiembrie 2009.
17 iulie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei “Info-Prim Neo”, pe tema: “Aspectul social-economic, analiza Partidului Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina»”.
1 iulie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Poziţia Partidului Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina» în legătură cu Declaraţia PCRM pentru alegeri parlamentare anticipate”.
Formarea Uniunii de Centru-Stînga
19 martie 2003
La 19 martie a.c., liderii PDM, PDAM, PSM, MFN, PSRM, UM, PRM, PDCM, MPSN şi PCRM au semnat acordul de constituire a Uniunii de Centru-Stînga (UCS). Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, a menţionat că scopul acestei uniuni este nu “viitoarele alegeri, ci colaborarea în numele soluţionării principalelor probleme ale societăţii”[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2016 [10]
2015 [1]
2014 [81]
2013 [49]
2012 [57]
2011 [9]
2010 [3]
2009 [9]
2003 [1]
2002 [2]
Alegeri [48]
Relaţii interpartinice