Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul “Mişcarea Acţiunea Europeană” (MAE)

Veaceslav Untilă
Veaceslav Untilă
Data înregistrării: 12 aprilie 2007
Data încheierii activităţii: 13 martie 2011
Doctrina: Populară

Declaraţii şi comunicate de presă

Evenimente

Arhiva documentelor

Programul din 2006adoptat la Congresul de Constituire din 22 octombrie 2006

Statutul din 2006adoptat la Congresul de Constituire din 22 octombrie 2006

Scurt istoric

Crearea Mişcării social-politice “Acţiunea Europeană” (MAE)

Iniţiativa de crearea a unei mişcări social-politice a fost lansată de către mai mulţi membri ai Asociaţiei Istorice. Potrivit, grupului de iniţiativă, noua formaţiune urma să fie o mişcare de masă, în schimbul numeroaselor partide care au divizat societatea pe criterii partinice şi au înşelat încrederea electoratului.

Congresul de Constituire a Mişcării “Acţiunea Europeană” (MAE) a avut loc la 22 octombrie 2006 la Chişinău. La congres au participat 776 de delegaţi. Congresul a adoptat Statutul şi Programul noii formaţiuni şi a ales organele de conducere. În funcţia de preşedinte al MAE a fost ales dl Anatol Petrencu, iar Secretar General — dna Mariana Ţăranu. Mişcarea “Acţiunea Europeană” şi-a propus să devină o alternativă guvernării comuniste şi un promotor al integrării Moldovei în NATO şi UE.

După constituire, MAE a trecut printr-un proces anevoios de înregistrare. Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea formaţiunii pe motivul existenţei unui număr mare de semnături falsificate aplicate pe documentele de constituire a mişcării. MAE a atacat decizia Ministerului Justiţiei în instanţele de judecată, care au obligat Ministerul să înregistreze formaţiunea şi să elibereze certificatul de înregistrare. Tergiversarea înregistrării MAE nu a permis formaţiunii să participe în alegerile generale locale din 2007. Membrii MAE au participat în alegeri fie în calitate de candidaţi independenţi, fie pe listele altor partide. La alegerile primarului general al mun. Chişinău, MAE l-a susţinut pe candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Pe parcursul anului 2007, MAE a organizat mai multe proteste în legătură cu refuzul autorităţilor de la Chişinău de a deschide două consulate ale României în R. Moldova, la Bălţi şi Cahul; situaţia gravă din sistemul învăţământului; sistarea difuzării TVR-1 pe teritoriul R. Moldova etc.

Congresul II Extraordinar al MAE din 29 iunie 2008

Congresul Extraordinar a adoptat modificări şi completări la Statutul mişcării, în corespundere cu cerinţele impuse de Noua Lege a partidelor politice (decembrie, 2007) şi a modificat denumirea mişcării în Partidul “Mişcarea Acţiunea Europeană”.

Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea modificărilor la statului MAE pe motiv că schimbarea denumirii partidului presupune şi reorganizarea formaţiunii, care nu a fost efectuată de MAE.

Front comun PNL, MAE şi PNR în alegerile din aprilie 2009

În rezultatul negocierilor purtate pe parcursul anului 2008 privind coalizarea forţelor democratice şi anticomuniste, Partidul Naţional Liberal şi Mişcarea “Acţiunea Europeană” au declarat că vor participa pe o listă comună în alegerile parlamentare din aprilie 2009. Oficializarea parteneriatului a avut loc la 6 noiembrie 2008, printr-o declaraţie comună a celor două formaţiuni. Ulterior, la iniţiativa celor două partide s-a alipit şi Partidul Naţional Român care şi-a exprimat sprijinul pentru PNL şi MAE de a participa cu o listă comună de candidaţi în alegerile din 5 aprilie 2009.

Congresul III Extraordinar al MAE din 24 ianuarie 2010

Congresul a fost convocat cu scopul de a alege o nouă conducere a partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, după ce un grup de membri ai AMN în frunte cu Veaceslav Untilă au declarat că aderă la MAE. Delegaţii la congres l-au ales cu o majoritate de voturi în calitate de preşedinte pe deputatul Veaceslav Untilă, iar Anatol Petrencu, a fost ales prim-vicepreşedinte. De asemenea, Congresul MAE a adoptat două rezoluţii cu privire la aderarea formaţiunii la Partidul Popular European şi, respectiv, unificarea forţelor democratice extraparlamentare din Republica Moldova. La eveniment au participat circa 900 de delegaţi din toată republica.

Congresul IV Extraordinar al MAE din 14 noiembrie 2010

Cei peste 2000 de delegaţi prezenţi la congres au votat în unanimitate introducerea în statutul partidului a unui articol care interzice orice fel de colaborare cu PCRM. De asemenea, la congres a fost adoptată o rezoluţie prin care MAE se angajează ca pe parcursul anului 2011, să facă toate demersurile necesare pentru scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste secera şi ciocanul. Congresul a mai adoptat o rezoluţie privind asumarea creării de noi locuri de muncă, ca prioritate naţională, din 2011, prin aplicarea Planului de modernizare şi europenizare a Republicii Moldova, documentul economic realizat de MAE.

Congresul V Extraordinar al MAE din 13 martie 2011

În cadrul congresul s-a decis autodizolvarea formaţiunii şi fuzionarea cu Partidul Liberal, decizie adoptată de cei peste 300 de membri ai MAE, eveniment la care a fost prezent şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Preşedintele MAE, Veaceslav Untilă, a menţionat că deşi membrii formaţiunii au lucrat mult în campania electorală din noiembrie 2010, din păcate, nu a fost obţinut un scor bun, iar oamenii au rămas dezamăgiţi. De asemenea, cei prezenţi la reuniune au votat pentru introducerea în componenţa Biroului permanent al Partidului Liberal pe Veaceslav Untilă, Anatol Petrencu şi Iurie Colesnic.