Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Liberal Reformator” (PLR)

Ion Hadârcă
Ion Hadârcă
Preşedinte PLR
Data înregistrării: 31 decembrie 2013
Doctrina: Liberalism Wikipedia
Nr. de membri: ~ 15,300 (07/2018)

Slogan: Împreună, avem un viitor european!

Programul PLRadoptat la Congresul de Constituire din 15 decembrie 2013

Statutul PLR


Simbolica Partidului Liberal Reformator (PLR)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. M. Eminescu 68
Tel.: (373-22) 26-00-09
Mob.: (373) 60697222
e-mail: comunicare@plr.md
http://www.plr.md

Declaraţii şi comunicate de presă

“Soluţia” lui Dodon încalcă principiile legale şi de etica ale suveranităţii statului
6 ianuarie 2018
Partidul Liberal Reformator îşi exprimă nedumerirea şi legitima indignare în legătură cu planurile puse la cale de Dodon, preşedintele, în privinţa lucrărilor de reparaţie şi restabilire a clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova[]
Crăciun Fericit şi La Mulţi Ani!
24 decembrie 2017

Scurt istoric

Partidul Liberal Reformator (PLR) a fost constituit la 15 decembrie 2013 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 31 decembrie acelaşi an. PLR este un partid politic cu doctrină liberală.

Calitatea de preşedinte al Partidului Liberal Reformator este exercitată de Ion Hadârcă.

Partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014 la care a participat PLR, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. La 11 decembrie 2016 preşedintele PLR, Ion Hadârcă, a fost ales în funcţia de deputat în Parlamentul României.


Consiliul de Reformare a Partidului Liberal

La 12 aprilie 2013 şapte deputaţi liberali, doi miniştri, cinci viceminiştri şi mai mulţi preşedinţi ai organizaţiilor teritoriale ale PL au semnat o Declaraţie prin care au solicitat revenirea PL la masa de negocieri şi identificarea unui nou premier, pentru a evita trecerea Partidului Liberal în opoziţie dar şi pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Semnatarii Declaraţiei au anunţat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL) şi au cerut convocarea Congresului Extraordinar al partidului, propunând promovarea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL, în locul lui Mihai Ghimpu. La 13 aprilie 2013 Consiliul Republican al PL a exclus din rândurile partidului 5 deputaţi şi a retras susţinerea politică pentru ministrul apărării, Vitalie Marinuţa şi ministrul mediului, Gheorghe Şalaru. La 30 mai 2013 liderul PLDM, Vladimir Filat, liderul PDM Marian Lupu şi preşedinte fracţiunii parlamentare PL, liderul CRPL, Ion Hadârcă au semnat acordul de constituire a Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană.

Crearea Partidului Liberal Reformator (PLR)

La 21 iulie 2013 la Costeşti, Ialoveni, a avut loc Adunarea Generală a Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, eveniment la care au participat membrii CRPL, liderii a peste 20 de organizaţii teritoriale PL, primari şi consilierii raionali PL şi reprezentanţii altor autorităţi locale, membrii în număr total de 250 persoane din 30 de filiale teritoriale ale Partidului Liberal. În cadrul şedinţei, a fost unanim adoptată decizia de constituire unei noi formaţiuni politice pe eşichierul politic de dreapta, având la bază doctrina liberală şi viziunile pro-europene şi pro-româneşti, drept soluţie optimă pentru situaţia creată.

Ulterior, în conformitate cu deciziile reuniunii generale a CRPL din 21 iulie de la Costeşti, la 1 august 2013 a avut loc prima şedinţă cu reprezentare naţională a Consiliului de Constituire a Partidului Liberal Reformator din Moldova în cadrul căreia s-a decis denumirea noului partid politic. După dezbateri şi decizii luate la diferite niveluri, s-a convenit asupra denumirii de Partid Liberal Reformator (PLR).

Congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator din 15 decembrie 2013

În cadrul Congresului a fost adoptată decizia de constituire a Partidului Liberal Reformator (PLR), au fost alese organele de conducere şi au fost adoptate Statutul, Programul şi simbolistica partidului. În funcţia de preşedinte al partidului a fost ales deputatul Ion Hadârcă cu 969 de voturi iar contracandidatul său, ministrul apărării Vitalie Marinuţă, a acumulat 305 voturi. Voturile delegaţilor au fost exprimate în mod democratic, procesul de votare a fost secret. Totodată, în funcţiile de copreşedinte a PLR au fost aleşi deputaţii Ana Guţu şi Oleg Bodrug. În funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Boris Gherasim, Tatiana Potîng, Vitalie Marinuţa, Ştefan Chitoroagă, Dorin Duşciac, Gheorghe Şalaru şi Vasile Grama, iar Roman Clima a fost ales Secretar General al partidului.

La lucrările congresului au participat 1689 de delegaţi şi peste 100 de invitaţi de onoare din cadrul societăţii civile, instituţiilor de presă, oameni de creaţie, savanţi, diplomaţi, oaspeţi de peste hotare.

Acordul privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local

La 12 martie 2014 Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Reformator au semnat Acordul cu privire la consolidarea forţelor pro-europene la nivel local. Cele trei partide s-au angajat să reevalueze situaţia coaliţiilor raionale şi municipale, astfel încât să asigure o guvernare locală eficientă, bazată pe conlucrarea partidelor membre ale Coaliţiei Pro-Europene. Potrivit acordului semnat, PLDM, PDM şi PLR se angajau să promoveze solidar dezideratul naţional de integrare în UE, să demonteze orice iniţiativă de subminare a acestuia şi să implementeze la nivel local obiectivele Programului de guvernare al Coaliţiei Pro-Europene.