Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Patria” (PPP)

Emilian Ciobu
Emilian Ciobu
Preşedinte PPP
Data înregistrării: 12 septembrie 2014
Nr. de membri: ~ 4,400 (07/2018)

Simbolica Partidului “Patria” (PPP)
MD-2024, Republica Moldova
Chişinău, str. Florica Niţă 7/1, ap. 33

Declaraţii şi comunicate de presă

CEDO a pus pe rol două cereri ale partidului “Patria” privind excluderea ilegală din cursa electorală
20 martie 2015
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus pe rol două cereri ale Partidului Politic “Patria” privind excluderea ilegală din cursa electorală din noiembrie 2014 a formaţiunii politice, a cărei cap de listă a fost Renato Usatîi[]
Judecătoria Centru a decis: “PATRIA” nu a utilizat bani din străinătate în campania electorală
6 martie 2015

Scurt istoric

Partidul “Patria” (PP) a fost constituit la 13 august 2014 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 12 septembrie acelaşi an.

Calitatea de preşedinte al Partidului “Patria” este exercitată de Emilian Ciobu.

Partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. PP a fost exclus din alegerile parlamentare din noiembrie 2014.


Crearea Partidului “Patria” (PP)

Partidul “Patria” a fost înregistrat de Ministerul Justiţiei la 12 septembrie 2014 cu circa trei luni de zile înainte de alegerile parlamentare din noiembrie acelaşi an. În calitate de preşedinte al noii formaţiuni politice a fost desemnat ex-ambasadorul Republicii Moldova în România, Emilian Ciobu.

Partidul “Patria” şi-a propus să contribuie la conceperea, exprimarea şi realizarea voinţei politice a unei anumite părţi a populaţiei prin cucerire, în mod legal, a puterii de stat şi participarea la exercitarea ei.

Partidul “Patria” exclus din alegerile parlamentare din 2014

După înregistrarea noii formaţiuni politice la Ministerul Justiţiei, la 13 octombrie 2014 Partidul “Patria” a fost înregistrat în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. În lista de candidaţi prezentată la Comisia Electorală Centrală figura pe primul loc omul de afaceri Renato Usatîi.

Pentru Renato Usatîi, participarea pe lista electorală a Partidului “Patria” era a treia tentativă de a participa în alegerile parlamentare din 2014. Deşi la Congresul IV al Partidului Popular Republican din 13 aprilie 2014 Renato Usatîi a fost ales în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni, Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea modificărilor invocând motivul că PPR nu a desfăşurat Congresul în termenii prevăzuţi de propriul statut. Ulterior, în august 2014, omul de afaceri a creat un nou partid politic “Partidul lui Renato Usatîi” (PaRUs), însă şi de această dată Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea partidului.

Cu patru zile înainte de alegerile parlamentare, mai exact la 26 noiembrie 2014, în baza unei sesizări parvenite din partea Inspectoratului General de Poliţie, potrivit căreia Partidul “Patria” a folosit în campania electorală mijloace băneşti cu provenienţă din străinătate, Comisia Electorală Centrală a propus Curţii de Apel Chişinău să excludă din campania electorală Partidul “Patria”, decizie aprobată chiar a doua zi şi confirmată de Curtea Supremă de Justiţie la 29 noiembrie 2014.