Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Nostru” (PN)

Renato Usatîi
Renato Usatîi
Preşedinte PN
Data înregistrării: 20 mai 1994
Nr. de membri: ~ 7,200 (07/2018)

Programul PNadoptat la Congresul IV repetat din 8 februarie 2015

Statutul PN


Simbolica Partidului Nostru (PN)
MD-2004, Republica Moldova
Chişinău, str. Bucureşti 117
Tel.: (373-22) 02-72-00
Fax: (373-22) 02-72-01
Mob.: (373) 78059857, 68059857
e-mail: secretariat.pnru@gmail.com
http://pnru.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Ca răspuns la teroare şi represiuni — consilierii municipali din Bălţi au declarat greva foamei
15 ianuarie 2018
Pe 15 ianuarie a avut loc o conferinţă de presă a fracţiunii “Partidului Nostru” din Bălţi. Consilierii municipali au adoptat o declaraţie în care au declarat greva foamei şi s-au adresat structurilor internaţionale şi misiunilor diplomatice[]
Usatîi a chemat la mobilizarea civilă totală
5 ianuarie 2018

Scurt istoric

Denumirile precedente

Partidul Popular Republican (PPR) [28.05.2005 – 8.02.2015]

Partidul Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova (PŢCDM) [20.05.1994 – 28.05.2005]

Arhiva documentelor

Statutul din 2008adoptat la Congresul II Extraordinar din 27 septembrie 2008

Programul din 2005adoptat la Conferinţa Naţională din 28 mai 2005

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Raportul financiar din 2015

Raportul financiar din 2014

Raportul financiar din 2013

Partidul politic “Partidul Nostru” (PN) a fost constituit la 3 martie 1994 sub denumirea de Partidul Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova (PŢCDM), înregistrat de Ministerul Justiţiei la 20 mai acelaşi an şi reînregistrat la 20 mai 1999. În perioada 2005–2015 formaţiunea politică a avut denumirea de Partidul Popular Republican (PPR).

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată de Vladimir Reus (1994–2004) şi Nicolae Andronic (2004–2015), iar începând cu 8 februarie 2015 funcţia de preşedinte al “Partidului Nostru” este ocupată de Renato Usatîi.

La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2010 la care a participat PPR, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.

“Partidul Nostru” a participat în alegerile locale generale din iunie 2015, în cadrul cărora liderul partidului, Renato Usatîi, a fost ales în funcţia de primar al mun. Bălţi.


Crearea Partidului Popular Republican (PPR)

Iniţial, denumirea formaţiunii era Partidul Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova (PŢCDM). Conferinţa de constituire a aprobat Programul şi Statutul, l-a ales pe Vladimir Reus în funcţia de preşedinte al formaţiunii şi a instituit Consiliul de Conducere, Comitetul Executiv şi Comisia de Cenzori.

PŢCDM şi-a propus drept scop major să contribuie la soluţionarea problemelor economice şi să propună “strategii noi în activitatea politică”. PŢCDM a participat la alegerile parlamentare anticipate din 2001, fără a depăşi pragul electoral de 6%.

La 26 iunie 2004 a fost convocată Conferinţa V-a Naţională a PŢCDM. Delegaţii la conferinţă l-au desemnat pe Nicolae Andronic în calitate de preşedinte al acestei formaţiuni, precum şi au ales noua componenţă a Consiliului de Conducere al PŢCDM. Conferinţa a adoptat şi o rezoluţie, prin care a condamnat tratamentul la care sunt supuse mijloacele media din partea autorităţilor centrale.

La 28 mai 2005 şi-a ţinut lucrările Conferinţa VI-a, în cadrul căreia a fost adoptată decizia de modificare a denumirii formaţiunii în Partidul Popular Republican (PPR), a fost adoptat Statutul şi Programul PPR într-o nouă redacţie, a fost aprobată tactica partidului pentru perioada următorilor patru ani, în calitate de formaţiune politică de opoziţie.

Congresul IV al PPR din 13 aprilie 2014

Principalele obiective ale congresului au fost alegerea noilor organe de conducere şi aprobarea modificărilor în statutul şi programul partidului. Cu votul celor 248 de delegaţi la congres, în calitate de preşedinte al partidului a fost ales omul de afaceri, Renato Usatîi. Totodată, a fost schimbată denumirea partidului în “Partidul Nostru” şi a fost schimbată sigla şi culoarea partidului. Potrivit lui Renato Usatîi, formaţiunea nu va promova aderarea Republicii Moldova nici la Uniunea Europeană, nici la Uniunea Vamală, Republica Moldova trebuie să-şi decidă singură viitorul.

Potrivit prevederilor statutare, Partidul Nostru (PN) se poziţionează pe eşichierul politic de centru-stânga, şi îşi propune reabilitarea industriei moldoveneşti, reducerea preţurilor la resursele energetice, dar şi atragerea investiţiilor în economia naţională.

Congresul IV repetat al PPR din 8 februarie 2015

Congresul a fost organizat ca urmare a refuzului Ministerului Justiţiei de a înregistra modificările aprobate de congresul din 13 aprilie 2014, invocând motivul că formaţiunea politică nu a desfăşurat Congresul în termenii prevăzuţi de propriul statut. Prin urmare, în cadrul congresului din 8 februarie 2015, delegaţii la congres l-au reales pe Renato Usatîi în calitate de preşedinte al formaţiunii, au aprobat modificări în Statutul şi Programul partidului, a fost modificată denumirea partidului în “Partidul Nostru”.

Totodată, în luna august 2014 Renato Usatîi a constituit un nou partid “PaRUs”, iar Ministerul Justiţiei a refuzat să îl înregistreze. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Usatîi a mers în fruntea listei electorale a partidului “Patria”, care a fost, însă, exclus din cursa electorală prin decizia CEC şi a instanţelor de judecată cu trei zile înainte de data alegerilor.

Renato Usatîi ales în funcţia de primar al mun. Bălţi

După desfăşurarea congresului repetat din februarie 2015, Partidul Nostru (PN) a demarat pregătirile pentru participarea în alegerile generale locale din iunie 2015. La 14 mai 2015, liderul formaţiunii Renato Usatîi a fost înregistrat în calitate de candidat la funcţia de primar al mun. Bălţi. În rezultatul alegerilor din 14 iunie 2015, Renato Usatîi a acumulat 72.46% din numărul total de voturi valabil exprimate, fiind ales în funcţia de primar.

Protestele organizate împotriva guvernării

La 24 septembrie 2015, pe fundalul acţiunilor de protest organizate de reprezentanţii Platformei civice “Demnitate şi Adevăr” împotriva fraudei bancare şi a situaţiei social-economice şi politice din ţară, o altă tabără de protestatari, condusă de liderii politici Igor Dodon şi Renato Usatîi, a format un orăşel de corturi în faţa clădirii Parlamentului Republicii Moldova, numindu-l “Orăşelul Victoriei”.

Protestatarii din ambele tabere au organizat mai multe acţiuni de protest până la investirea Guvernului Filip din ianuarie 2016. Printre revendicările iniţiale ale protestatarilor au fost: demisia procurorului general şi a preşedintelui ţării, exprimarea votului de neîncredere Guvernului Streleţ, modificarea art. 78 din Constituţie, organizarea alegerilor parlamentare anticipate etc.

Congresul V Extraordinar al PN din 18 martie 2017

Sarcina principală a congresului a fost elaborarea şi adoptarea strategiilor şi tacticilor politice ale partidului pentru perioada imediat următoare. Preşedintele partidului, Renato Usatîi, aflat la Moscova a ţinut un discurs în faţa delegaţilor prin intermediul reţelei Skype, în cadrul căruia a vorbit despre situaţia internă a partidului, despre dosarele penale iniţiate împotriva sa şi despre proiectele care urmează să consolideze formaţiunea politică. Totodată, în timpul Congresului au fost aleşi doi vicepreşedinţi ai partidului, este vorba despre consilierul municipal din Bălţi, Elena Griţco şi fostul candidat la funcţia de preşedinte al ţării, Dumitru Ciubaşenco.

Congresul a luat decizia de a elabora într-o nouă redacţie statutul şi programul Partidului Nostru, dar şi a fost votată Rezoluţia V a Congresului. Documentul constată starea actuală a lucrurilor, dar şi punctează un şir de acţiuni pentru viitor.