Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Societăţii Progresiste” (PSP)

Marin Livadaru
Marin Livadaru
Preşedinte PSP
Data înregistrării: 24 septembrie 2014
Doctrina: Social-democraţie Wikipedia
Nr. de membri: ~ 4,500 (03/2017)

Statutul PSP


Simbolica Partidului Societăţii Progresiste (PSP)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. Sfatul Ţării 29
Centrul de Afaceri “Le Roi”
Mob.: (373) 78440404
Fax: (373-22) 83-55-98
e-mail: m.livadaru@gmail.com
http://pspm.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Membrii PSP au participat la cel de-al II-lea Congres al formaţiunii | 
26 septembrie 2016
Peste 300 de membri de partid şi invitaţi au participat duminică, 25 septembrie, la cel de-al II-lea Congres al Partidului Societăţii Progresiste (PSP) din Republica Moldova[]

Scurt istoric

Partidul Societăţii Progresiste (PSP) a fost constituit la 23 august 2014 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 24 septembrie acelaşi an. PSP este un partid politic cu doctrină social-democrată europeană.

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 2014–2016 de Marin Livădaru. Din 25 septembrie 2016 funcţia de preşedinte (cancelar) al Partidului Societăţii Progresiste este ocupată de Oleg Matvei.

Din momentul constituirii sale partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova.


Congresul de constituire a Partidului Societăţii Progresiste (PSP)

Congresul de constituire a noii formaţiuni politice s-a desfăşurat la 23 august 2014. Delegaţii la Congres au adoptat Statutul şi Programul PSP şi au ales organele de conducere ale partidului. În calitate de preşedinte al PSP a fost ales omul de afaceri Marin Livădaru.

Membrii noii grupări politice au susţinut că dacă vor ajunge la guvernare vor lichida funcţia de preşedinte al ţării, vor reduce la jumătate numărul de ministere, iar în Parlament vor ajunge în special deputaţi din raioane. Partidul Societăţii Progresiste promovează ideea potrivit căreia premierul, miniştrii şi primarii să fie numiţi prin rotaţie, pe un termen de la unul până la patru ani. Iar Parlamentul ar trebui format din cetăţeni notorii, şi nu din partide politice.

Congresul II al PSP din 25 septembrie 2016

Congresul a ales noua conducere a partidului, a discutat subiecte privind alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 şi alegerile parlamentare din 2018 şi au adoptat modificări în Regulamentul partidului.

În calitate de preşedinte al PSP cu votul majorităţii a fost ales Oleg Matvei, care, potrivit Regulamentului partidului, va fi numit cancelar. Mandatul cancelarului va fi pe un termen de 4 ani, fără drept de a fi reales în această funcţie. În luarea sa de cuvânt, Oleg Matvei, a menţionat că “PSP va încerca să convingă sistemul politic din Republica Moldova despre ineficienţa instituţiei preşedintelui ţării, instituţie care s-a compromis de mult timp în ţara noastră şi instituirea rotaţiei conducerii ţării fără drept de realegere, scopul de a introduce cea mai înaltă formă de democraţie din lume şi a opri cultura de personificare a puterii”.

Potrivit organizatorilor, la congres au participat peste 300 de membri şi invitaţi ai partidului.