Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 31 martie 2009

|versiune pentru tipar|

MAE spune “Nu corupţiei! Da UE!”

Preşedintele Mişcării social-politice “Acţiunea Europeană” (MAE), Anatol Petrencu, i-a adresat o scrisoare şefului Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, Cesare de Montis, în care îşi exprimă regretul şi îşi cere scuze de la cetăţenii Uniunii Europene, “în numele moldovenilor, pentru modul în care conducerea comunistă înţelege să respecte acordurile internaţionale semnate… MAE consideră că ultimele acţiuni ale regimului comunist, de împiedicare a cetăţenilor europeni să intre în R. Moldova, nu reprezintă voinţa poporului moldovean”. El s-a referit la sute de cetăţeni români care au fost împiedicaţi de grănicerii moldoveni săptămâna trecută să intre în R. Moldova, acţiune lăsată neexplicată până în prezent de autorităţile moldovene. “Ne este ruşine ca actualul regim recurge la astfel de acţiuni menite să intimideze cetăţenii, în plină campanie electorală”, se spune în scrisoare. Membrii MAE, în semn de solidaritate cu cetăţenii europeni care nu au fost lăsaţi să intre în Moldova, vor purta până la sfârşitul campaniei o banderolă cu însemnele Uniunii Europene pe care scrie “Nu corupţiei! Da UE!”. (Sursa: Info-Prim)

PLDM condamnă atacul asupra unui jurnalist din Bălţi în timpul întrunirii electorale a PCRM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) condamnă atacul asupra jurnalistului şi consilierului municipal Bălţi, Veaceslav Perunov, în timpul întrunirii electorale a PCRM, cu participarea preşedintelui Voronin. Jurnalistul a fost agresat chiar sub ochii şefului statului şi a gărzilor sale de corp, care nu au intervenit. Aceasta, dar şi refuzul consilierilor municipali Bălţi din partea PCRM de a discuta problema, precum şi inacţiunea organelor de poliţie, ne conving de faptul că între atacator şi PCRM există o anumiă legătură, se spune într-un comunicat al liberal-democraţilor. PLDM cere Partidului Comuniştilor şi personal preşedintelui Vladimir Voronin să condamne public agresarea jurnalistului Veaceslav Perunov şi să sancţioneze asemenea acţiuni incompatibile cu valori precum sunt statul de drept şi libertatea presei. De asemenea, PLDM cere organelor de poliţie din Bălţi să identifice atacatorul şi să-l tragă la răspundere, conform legislaţiei în vigoare. (Sursa: comunicat PLDM)

Premierul declară că Moldova se confruntă cu atacuri informaţionale

Prim-ministrul Zinaida Greceanâi a declarat într-o conferinţă de presă că R. Moldova se confruntă în ultima perioadă cu atacuri informaţionale cu caracter economic şi politic. “Cel mai mare deserviciu economiei naţionale îl poate aduce instabilitatea politică în ţară şi încercările prietenilor statalităţii moldoveneşti, mulţi din care se înghesuie să nimerească în Parlamentul ţării pe care n-o văd ca stat independent, de a tulbura apele sau minţile oamenilor”, a spus Greceanâi. “Sunt utilizate cele mai nedemne instrumente pentru a destabiliza situaţia în ţară. Or, stabilitatea înseamnă dezvoltarea ascendentă a ţării, fapt care nicidecum nu îi satisface pe duşmanii statalităţii moldave”, a mai spus ea. Potrivit premierului, în ultima perioadă, Guvernul a fost preocupat să respingă “acest adevărat război informaţional, declanşat împotriva economiei ţării”. Greceanâi a pomenit în acest sens “atacurile la cursul valutei naţionale”. Ea crede că scopurile acestor atacuri ar fi legate de alegerile parlamentare. “Sper că odată cu finalizarea campaniei electorale aceste atentate vor mai scădea din intensitate”, a menţionat premierul. Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că leul nu se va devaloriza după alegerile din 5 aprilie. (Sursa: Info-Prim)

“Boxerii” din Bălţi au luat la pumni membrii AMN

Membrii Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) din Bălţi susţin că au fost atacaţi de către un grup de necunoscuţi în prezenţa mai multor poliţişti care nu s-au implicat în atac. Despre aceasta a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele organizaţiei teritoriale al AMN din Bălţi, Alexandru Volcov. El a spus că atacul a avut loc pe 26 martie în faţa Casei de cultură şi artă din Bălţi, în timpul amplasării unor panouri de publicitate. “Un grup de peste zece necunoscuţi au început să ne agreseze verbal şi fizic şi ne-au impus să dezbrăcăm scurtele galbene cu stema partidului AMN, după care ne-au sechestrat panourile publicitare şi le-au distrus fără nici un motiv, iar poliţia care se afla în apropiere nu a reacţionat, cu toate că eu strigam disperat după ajutor”, a spus Volcov. El consideră că atacul nu s-a petrecut întîmplător şi are legătură directă cu sosirea preşedintelui Vladimir Voronin în oraş. “În Bălţi este foarte periculos să te implici în politică sau să întreprinzi acţiuni care ar nemulţumi partidul de guvernămînt, deoarece acesta conduce toate sferele de influenţă din oraş. Iar, partidul nostru este cel mai defăimat şi atacat de către pugilişti, sîntem ameninţaţi, ni se vandalizează sediul partidului şi panourile publicitare, iar poliţia parcă nici nu vede” (Sursa: Infotag)

Poliţia din Orhei acuzată că ar coordona provocările împotriva opoziţiei

Un microbuz de culoare albă de marca Mercedes însoţeşte automobilul comisarului r. Ohei, Vasile Grădinaru, la întâlnirile liderilor partidelor din opoziţie cu alegătorii. Potrivit martorilor, din microbuz descinde un grup de persoane, unele dintre care cu antecedente penale, printre care figurează şi un fost poliţist din s. Zorile, Orhei, care a organizat provocări la întâlnirile liderilor PL la Isacova şi Selişte, la întâlnirea Corinei Fusu cu alegătoriii din s. Vatici, iar mai recent, la întâlnirea lui Dorin Chirtoacă cu alegătorii din or. Orhei. Ion Handraman, şef de catedră la Universitatea Politehnică din Chişinău, spune că la întâlnirea cu Chirtoacă de la 28 martie din Orhei tinerii care au coborât din acest microbuz erau în stare de ebrietate. Imediat ce acesta încerca să vorbească ceva, începeau să şuiere şi să urle. Poliţiştii îmbrăcaţi în civil nu interveneau. Comisarul de Orhei a refuzat să dea comentarii pe marginea acestei acuzaţii. (Sursa: www.jurnal.md)

CSJ anulează preşedinţia lui Vasile Tarlev la UCM

Lucrurile în dosarul ex-premierului Vasile Tarlev au luat o turnură neaşteptată, după ce, marţi, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a anulat decizia Curţii de Apel (CA), care obligă Ministerul Justiţiei (MJ) să-l înregistreze pe ex-premierul Vasile Tarlev în calitate de preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova (UCM). Tarlev a fost ales de două ori preşedinte al UCM, dar de fiecare dată Ministerul a invocat motive care i-au permis să nu-l înregistreze în această calitate. În CA V.Tarlev a câştigat procesul cu MJ, dar l-a pierdut în CSJ. Deocamdată, nu se cunosc argumentele de care s-a condus instanţa. (Sursa: Deca-Press)

Sediul PLDM a fost vandalizat

În noaptea de 30 spre 31 martie curent, sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova a fost vandalizat (PLDM). Cinci persoane necunoscute au coborît dintr-o Toyota Corolla cu numărul de înmatriculare BL CL 388 şi au aruncat pungi cu vopsea galbenă, deteriorînd panoul iluminat de la intrarea în sediu şi murdărind pereţii clădirii. Ulterior, aceiaşi indivizi au vandalizat şi un panou publicitar al PLDM de pe strada Ion Creangă, din sectorul Buiucani. În baza de date a poliţiei rutiere nu este înregistrat un mijloc de transport cu asemenea număr de înmatriculare. PLDM consideră că este vorba despre o nouă provocare pusă la cale de ideologii partidului de guvernămînt, care urmăresc dezbinarea forţelor de opoziţie. Această provocare dovedeşte o dată în plus că regimul comunist este conştient că pierde alegerile parlamentare şi nu mai are argumente în campania de învrăjbire şi defăimare a oponenţilor politici, se spune într-un comunicat al formaţiunii. PLDM cere organelor abilitate investigarea acestui nou act de vandalism şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. (Sursa: comunicat PLDM)

Un candidat independent îl cheamă la duel pe şeful statului

Candidatul independent la funcţia de deputat Sergiu Banari îl cheamă la duel pe preşedintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor. Banari a spus într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte un duel politic la dezbaterile din 3 aprilie, ora 22.30 la postul public “Moldova 1”. “PCRM a anunţat că nu va mai participa la dezbateri electorale, dar eu îl îndemn pe Voronin să vină la 3 aprilie şi să aducă argumente la capetele de acuzare împotriva sa şi PCRM pe care le voi face publice”, a spus Banari. El a depus astăzi la Preşedinţie o scrisoare în adresa lui Voronin în care solicită participarea sa în dezbateri. (Sursa: Deca-Press)

Combatanţii îndemnaţi să susţină “Moldova Unită”

Combatanţii vor susţine la alegerile din 5 aprilie Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită”. Generalul Anton Gamurari a lansat, marţi, un apel către toţi colegii săi de arme. “Vă îndemn să votaţi pentru «Moldova Unită», care este un partid al combatanţilor. În primii zece, pe lista electorală, cinci sunt combatanţi”, a spus Gamurari al 12 în lista electorală a acestui partid. Dacă “Moldova Unită” nu este printre preferinţele voastre, votaţi partidele democratice, a făcut apel către combatanţi generalul Gamurari. (Sursa: Deca-Press)

CEC solicită comunităţii internaţionale să asigure securitatea alegerilor în satul Corjova

Comisia Electorală Centrală (CEC) a adresat un apel către structurile de stat, organizaţiile internaţionale şi reprezentanţa diplomatică a Federaţie Ruse şi a Ucrainei în Moldova, prin care solicită asigurarea securităţii şi acordarea asistenţei autorităţilor locale din satul Corjova, pentru desfăşurarea scrutinului din 5 aprilie. Potrivit reprezentanţilor din satul Corjova, care se află în stânga Nistrului, dar este sub jurisdicţia Chişinăului, în ultima perioadă structurile separatiste din regiunea transnistreană fac presiuni asupra alegătorilor şi asupra oficialilor încadraţi în procesul electoral. Apelul a fost adresat Guvernul Republicii Moldova, Comisiei Unificate de Control, Delegaţiei Comisiei Europene, Reprezentantului Special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, misiunii OSCE şi reprezentanţelor diplomatice la Chişinău a Federaţiei Ruse şi a Ucrainei. Cazuri de intimidare a autorităţilor localităţilor din stânga Nistrului, care sunt sub jurisdicţia Chişinăului au fost înregistrate la alegerile parlamentare din anul 2005 şi la alegerile locale din anul 2007. (Sursa: portalul Omega)

Candidatul independent Valentina Cuşnir se retrage în favoarea PLDM

Candidatul independent Valentina Cuşnir şi-a anunţat retragerea din cursa electorală. “Am decis să mă retrag din cursa electorală în favoarea PLDM pentru a putea să ne debarasăm de PCRM şi PPCD”, a declarat Valentina Cuşnir. “Aveam această idee de mai mult timp. Nu cred că era o problemă în ceea ce priveşte trecerea pragului electoral de 3%. Dar, cu trecerea mea în Parlament, urma să facilitez şi aducerea unui comunist în funcţia de deputat. Nu-mi pot permite acest lucru, deoarece sunt responsabilă în faţa alegătorilor”, a declarat Cuşnir. Ea spune că a avut două opţiuni: Partidul Liberal sau Partidul Liberal Democrat din Moldova. “Am decis să mă retrag în favoarea PLDM, care s-a angajat că va îndeplini programul meu electoral şi, în special, să asigure dreptul la vot al cetăţenilor aflaţi peste hotarele ţării”, a mai subliniat Cuşnir. (Sursa: Unimedia)

Verzii se retrag în favoarea PLDM

Partidul Ecologiştilor “Alianţa Verde” (PEMAVE) s-a retras din cursa electorală în favoarea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLMD). Anunţul a fost făcut în cadrul dezbaterilor organizate de postul de televiziune TV7. Preşedintele PEMAVE, Vladimir Braga a declarat că retragerea din cursa electorală este motivată de reproşurile frecvente ale electoratului cu privire la dispersarea partidelor democratice. Braga susţine că cea mai apropiată platformă pentru “verzi” este cea a PLDM cu care s-a negociat preluarea unor deziderate ale ecologiştilor. Preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat pentru DECA-press că problema de principiu a PEMAVE a fost consultarea lor în cadrul guvernării. Nu s-a discutat despre funcţii într-un viitor guvern sau alte probleme de acest gen. Culoarea electorală a PLDM este cea verde, iar sigla acestui partid reprezintă un stejar. Partidul Ecologiştilor “Alianţa Verde” este al doilea partid retras din cursa electorală după Partidul “Pentru Neam şi Ţară” retras săptămâna trecută în favoarea Alianţei “Moldova Noastră”. (Sursa: Deca-press)

Locuitorii Chişinăului pot afla online unde pot vota

Locuitorii municipiului Chişinău pot afla locul unde vor vota la 5 aprilie 2009 pe pagina electronică a Preturii sectorului Centru al capitalei. Pretura sectorului Centru anunţă lansarea unui nou serviciu on-line: “Află unde să votezi!”. Persoanele cu viză de domiciliu (reşedinţă) în municipiul Chişinău pot afla uşor adresa secţiei unde vor vota în ziua alegerilor din 5 aprilie 2009, selectând sectorul în care locuiesc (Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Râşcani), strada şi numărul casei. Aplicaţia a fost elaborată cu spijinul Consiliului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Chişinău, în vederea informării cetăţenilor despre locul şi timpul votării pentru data de 5 aprilie. Modulul conţine textul în limbile română şi rusă, cetăţenii având posibilitatea să se informeze la rubrica “Alegeri 2009”. (Sursa: comunicat Pretura Centru, m.Chişinău)

Procesul de tipărire a buletinelor de vot s-a încheiat

Comisia Electorală Centrală a anunţat că pe 31 martie se finalizează procesul de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile Parlamentului din 5 aprilie a.c. Potrivit CEC-ului, în urma unor tendere, Tipografia Centrală şi Combinatul Poligrafic au fost selectate să tipărească buletinele de vot pentru scrutinul din acest an. Reprezentanţii concurenţilor electorali, observatorii acreditaţi, reprezentanţii mass-media au avut posibilitatea să urmărească întreg procesul de tipărire a buletinelor. (Sursa: Moldpres)

Liderul PC: lupta anticorupţie este prezentă doar în campania electorală

Din păcate, în RM lupta anticorupţie se duce doar în campaniile electorale şi rămâne uitată acolo, consideră liderul Partidului Conservator (PC), Natalia Nirca. Într-un interviu pentru Agenţia Info-Prim Neo, ea a declarat că astăzi corupţia este în sânul guvernării şi a devenit pentru mulţi o afacere profitabilă. “În toţi aceşti ani de guvernare comunistă s-au înregistrat deturnări de fonduri, cazuri de spălare a banilor publici, de favorizare a agenţilor economici care spijină partidul de guvernământ, de repartizare a celor mai grase comenzi de stat, fără licitaţii, oamenilor apropiaţi g uvernării. Nu avem, însă, nici un caz de corupţie investigat în care au fost implicaţi funcţionari publici de rang înalt”. (Sursa: Info-Prim)