Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 16 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Rezultatele renumărării voturilor vor fi făcute publice vineri, 17 aprilie

Rezultatele renumărării voturilor pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, operaţiune efectuată miercuri la toate secţiile de vot, vor fi făcute publice vineri, a declarat pentru Europa Liberă secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. El a spus că renumărarea voturilor practic s-a încheiat, rămânând pentru ziua de joi doar renumătarea voturilor exprimate în străinătate. Potrivit lui Ciocan, această sarcină stă în competenţa Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău. “Ei vor renumăra mâine (joi — n.r.) aceste voturi, dat fiind faptul că miercuri, pe parcursul zilei, au organizat renumărarea în întreg municipiul Chişinău”, a spus Iurie Ciocan. “Rezultatele finale vor fi făcute publice vineri cel mai probabil, pentru că joi vor fi recepţionate procesele-verbale din teritoriu, după care datele vor fi totalizate”, a adăugat secretarul CEC. Renumărarea voturilor din cele aproape 2.000 de secţii de votare din R. Moldova a avut loc sub monitorizarea a doar 11 observatori OSCE. (Sursa: europalibera.org / jurnal.md)

CEC anunţă că accesul la listele electorale este liber

Comisia Electorală Centrală reiterează că toţi concurenţii electorali care au solicitat acces la listele electorale l-au obţinut. Alăturat, CEC anunţă că pînă la moment concurenţii respectivi au reuşit să efectueze copii de pe circa 90% din listele electorale din ţară. Comisia precizează că Hotărîrea Curţii de Apel Chişinău din 14 aprilie 2009 limitează doar posibilitatea de a face copii de pe listele electorale. Aceasta nu restricţionează în nici un fel accesul liber al concurenţilor electorali la documentaţia electorală. Avînd în vederea că majoritatea covîrşitoare a listelor electorale au putut fi copiate deja, orice declaraţii privind presupuse îngrădiri a accesului la listele alegătorilor sunt nefondate şi au ca scop inducerea în eroare a alegătorilor. (Sursa: comunicat CEC)

Renumărarea voturilor confirmă rezultatele anterioare

Renumărarea voturilor în alegerile din R. Moldova confirmă rezultatele anterioare, care anunţau Partidul Comuniştilor drept cîştigător al scrutinului, a declarat joi secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. “În urma renumărării voturilor nu au fost identificate fraude în favoarea vreunuia dintre candidaţi. În anumite zone, precum am menţionat de pe teren, au fost găsite greşeli minore în cîteva voturi. Concluziile finale vor fi făcute publice după ce Comisia va primi toate informaţiile de la birourile de vot”, a menţionat Ciocan. (Sursa: Mediafax)

Vladimir Voronin ordonă să înceteze arestările, iar cei reţinuţi să fie eliberaţi

Toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi! Acesta a fost ordinul preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin, expus în cadrul unei adresări către cetăţeni la postul public de televiziune Moldova 1. Voronin a acuzat PL, PLDM şi AMN de acţiunile violente din 7 aprilie, iar pe România — că ar “susţine făţiş” opoziţia liberală şi că ar fi “participat la acţiuni stradale în altă ţară”. Voronin a apreciat că protestul tinerilor din 7 aprilie “a traumatizat şi a polarizat societatea”, iar vinovate de situaţia creată sunt “partidele liberale”, care “au aruncat Moldova în anii 1990” şi vor “să abată ţara de pe calea integrării europene”. Şeful statului a mai declarat că guvernarea de la Chişinău “nu se răzbună pe nimeni” şi că “se deosebeşte de dictatură”. Astfel, în acest sens, Voronin a precizat că toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi, urmînd ca “reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii, care au profitat de situaţia politică complicată, să rămînă în locurile de detenţie”. (Sursa: Unimedia)

Procuratura a pornit procesul de revocare a măsurilor de reprimare

Procuratura Generală (PG) a pornit procesul de revocare a măsurilor de reprimare sub formă de arest, aplicate în privinţa unor persoane care au participat la acţiunile de dezordini în masă din 7 aprilie. Potrivit Serviciului de presă al PG, în urma declaraţiei Preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, PG a început procesul de revocare a măsurilor de reprimare sub formă de arest, aplicate în privinţa unor persoane. PG menţionează că sub incidenţa acestor acţiuni ar putea cădea majoritatea persoanelor arestate în urma protestului stradal. Concomitent, procurorii vor ataca cu recurs deciziile instanţelor, cerînd încetarea şi a procedurilor administrative în privinţa acestora. (Sursa: Moldpres)

Consiliul Europei salută iniţiativa privind amnistierea persoanelor reţinute ca urmare a protestelor

“Iniţiativa Preşedintelui Vladimir Voronin privind aministierea tuturor persoanelor implicate în acţiunile violente din 7 aprilie curent este un puternic mesaj pozitiv pentru restabilirea dialogului politic şi a relaţiilor paşnice, urmînd traducerea în acţiuni concrete a acestuia”, a declarat Jean-Lois Laurens, directorul general al Direcţiei democraţie şi afaceri politice a Consiliului Europei, aflat într-o vizită de monitorizare în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu Prim-ministrul moldovean, Zinaida Greceanîi. (Sursa: Omega)

Primăria Chişinău afirmă că numărul celor reţinuţi depăşeşte cifra de 1000

Numărul persoanelor urmărite de poliţie în urma protesteleor din 6–7 aprilie curent depăşeşte cirfa de 1000 de cetăţeni, potrivit estimărilor primăriei capitalei. Primarul m. Chişinău Dorin Chirtoacă a relatat, miercuri, 15 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu prezintă o informaţie corectă şi completă asupra arestărilor efectuate în ultimul timp. “Potrivit informaţiilor oferite de MAI au fost arestate şi sancţionaţe 172 persoane în urma acţiunilor de protest. Pe de alta parte, Primaria m. Chişinău a format, în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi şi mărturiilor persoanelor eliberate deja din arest, o baza de date cu cel puţin 328 de persoane arestate şi sancţionate”, a spus primarul. El susţine că nu tuturor celor arestaţi le-au fost întocmite procese-verbale de reţinere, respectiv aceştia nu figurează în registrele MAI, deşi, de asemenea, au fost reţinuţi şi maltrataţi. În opinia edilului, pentru a muşamaliza cazurile de maltratare a persoanelor, persoanele arestate au fost repartizate în comisariate şi penitenciare din afara Chişinăului. (Sursa: Infotag)

PLDM critică declaraţia lui Voronin privind amnistierea tinerilor

Amnistia promisă de preşedintele Vladimir Voronin, nu poate fi pusă în aplicare, deoarece prerogativa lui Voronin este graţierea persoanei, pe cînd amnistierea constituie obiectul unei legi aprobate de Parlament. Declaraţia a fost făcută joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. El a mai adăugat că în felul acesta, Vladimir Voronin se face vinovat de implicare în actul de justiţie şi demonstrează în felul acesta, controlul total pe care îl exercită asupra organelor de anchetă şi cele judiciare. În aceeaşi ordine de idei, Filat a declarat că a cerut şi va cere eliberarea imediată a tuturor persoanelor arestate abuziv de poliţie, aruncate în comisariatele de poliţie, judecate, torturate, maltratate, umilite şi ucise. “Instanţele de judecată trebuie să îi disculpe definitiv pe aceşti tineri, iar adevăraţii făptaşi ai dezordinelor şi violenţelor din zilele de 6–7 aprilie să fie anchetaţi şi condamnaţi”, a spus Filat. PLDM mai cere demisia conducerii Companiei publice “Teleradio Moldova” şi readucerea acesteia în serviciul comunităţii şi nu al PCRM. (Sursa: jurnal.md)

UNICEF îngrijorată de maltratarea copiilor reţinuţi în Moldova

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii în Moldova susţine că potrivit informaţiilor de care dispune, există îngrijorări legate de faptul că unii copii care au fost arestaţi, au fost maltrataţi. Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster a făcut această declaraţie după întrevederile avute cu viceministrul de Interne, Valentin Zubic şi viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu. Oficialul UNICEF a declarat că Fondul a monitorizat situaţia minorilor şi a solicitat MAI să se asigure că acelor copii care au fost arestaţi sau urmăriţi în urma protestelor li se respectă toate drepturile, potrivit legii. (Sursa: jurnal.md)

PG investighează cazurile de tortură din partea poliţiei

Procuratura Generală (PG) a format o comisie specială de investigare a cazurilor de tortură din partea poliţiei împotriva reţinutilor în urma acţiunilor de protest din 7 aprilie, a anunţat joi Vitalie Diaconu, şeful aparatului Procurorului General, în cadrul unui seminar organizat de societatea civilă şi dedicat protestelor din săptămîna tecută. Diaconu a spus că pînă în prezent această comisie a primit 20 de adresări de la persoane care ar fi fost supuse maltratărilor de către poliţişti şi în alte zece cazuri de acest gen procuratura s-a autosezisat, în baza informaţiilor publicate în presă. Potrivit datelor procuraturii, la data de ieri 195 de persoane se aflau în arest penal şi altele 41 în arest administrativ în legătură cu protestele din săptămîna trecută. PG a dispus ca medici legişti să examineze starea fizică a persoanelor aflate în arest. (Sursa: stireazilei.md)

MAE a pichetat sediul MAI

Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” (MAE) a pichetat joi, 16 aprilie, Ministerului Afacerilor Interne (MAI), scandînd: “Opriţi teroarea!”. “Cerem eliberarea urgentă a protestatarilor şi cercetarea lor în libertate cu asistenţa juridică necesară, cerem încetarea urmăririlor de către organele de forţă a tinerilor participanţi la protestele din 6 şi 7 aprilie şi elucidarea obiectivă a tuturor cazurilor de decese”, a declarat preşedintele MAE, Anatol Petrencu. Referindu-se la declaraţiile lui Vladimir Voronin la postul de televiziune “Moldova 1”, privind amnistierea şi sistarea tuturor formelor de urmărire a participanţilor la evenimentele din 6 şi 7 aprilie, Ion Neagu, prim-vicepreşedintele MAE, a declarat că “acea declaraţie a fost făcută de ochii lumii”. “Cine-i va amnistia pe cei morţi, pe cei schingiuiţi şi dispăruţi?”, a spus Neagu. Tinerii din MAE au scandat: “Opriţi teroarea”, “Eliberaţi-ne colegii”, “Stop violenţelor”. (Sursa: Info-Prim)

Expulzarea şefului biroului NDI din Chişinău a fost anulată

Procuratura a contestat cu recurs decizia Judecătoriei raionului Grigoriopol (cu sediul la Chişinău n.n.) privind expulzarea lui Aleksejs Gregorjevs, directorul reprezentanţei Institutului Naţional pentru Democraţie din Statele Unite la Chișinău ca fiind neintemeiată. Amintim că, la 15 aprilie Judecătoria raionului Grigoriopol a decis expulzarea cetăţeanului leton Aleksejs Gregorjevs, care a încălcat termenul de şedere pe teritoriul R. Moldova. Astăzi, Curtea de Apel a admis recursul procurorului şi a dispus anularea deciziei din 15 aprilie cu încetarea procedurii administrative în privinţa acestuia. (Sursa: comunicat Procuratura Generală)

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie pentru Moldova

Parlamentul European (PE) pregăteşte o rezoluţie pentru Moldova şi o misiune de anchetare a evenimentelor de la Chişinău. Socialiştii trimit propria delegaţie la Chişinău. Aceste initiative au sprijinul liberalilor şi popularilor şi există şanse foarte mari ca ele să fie incluse în dezbaterile plenului. Socialiştii spun că nu se vor opune, dar vor trimite propria delegaţie să cerceteze evenimentele de la Chişinău. Dezbaterile de miercuri, 15 aprilie, din comisia de politică externă (AFET) a PE au conturat dorinţa de a face recomandări politice în ceea ce priveşte situaţia de la Chişinău şi, insistenţa grupurilor politice ALDE (liberalii) şi PPE-DE (popularii) de a exista o dezbatere în plenul de la Strasbourg, cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Consiliului European, despre evenimentele din Moldova şi abuzurile asupra drepturilor omului şi de a exista o misiune a PE care să ancheteze evenimentele de la Chişinău. Liderul ALDE Graham Watson a declarat, potrivit unui comunicat al grupului politic, că UE “trebuie să transmită clar semnalul privind angajamentul său pentru stabilitatea şi dezvoltarea democratică a Moldovei, prin Parteneriatul Estic. Guvernul de la Chişinău trebuie să ia măsuri pentru a restabili credibilitatea sistemului politic afectată de relatările privind fraudarea alegerilor şi violarea drepturilor omului”. Invitat la dezbaterile din AFET, ministrul de externe al României Cristian Diaconescu a explicat faptul că acuzaţiile lansate de autorităţile de la Chişinău privind implicarea României în proteste nu au fost demonstrate cu probe şi că Bucureştiul nu a primit nicio explicaţie privind această implicare. (Sursa: hotnews.ro)