ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Forum ONG


Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova
Ediţia a IV-a

Rezoluţia
Chişinău, 19 noiembrie 2003

Luând în discuţie rapoartele şi materialele prezentate la şedinţele în plen şi atelierele de lucru, participanţii la Forum constată că, în ultimii doi ani, sectorul neguvernamental a înregistrat o creştere atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. În prezent, numărul total al ONG-urilor este de aproape 3000, o mare parte din ele realizând activităţi utile pentru comunităţi, în particular, şi pentru societate, în ansamblu. Acţiunile separate a ong-urilor din diferite domenii sînt astăzi sprijinite de iniţiativele alianţelor, coaliţiilor, reţelelor, care implementează proiecte importante în mai multe localităţi ale republicii. Continuă consolidarea ONG-urilor, care se impun prin participarea activă la procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor.

Tot mai multe organizaţii prestează servicii membrilor comunităţii, elaborează planuri şi programe locale de dezvoltare social-economică şi participă la implementarea lor, dezvoltă parteneriate cu autorităţile publice de diferit nivel.

Există premise favorabile pentru implicarea plenară a societăţii civile în elaborarea, discutarea şi aprobarea Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei. Se organizează activitatea eficientă a Consiliului pentru participare la elaborarea SCERS, a grupurilor de lucru pentru strategiile sectoriale, a organizaţiei facilitatoare pentru consultarea SCERS etc.

În acelaşi timp, Forumul al IV-lea consideră că în activitatea ONG-urilor din republică persistă un şir de neajunsuri care le împiedică să-şi realizeze din plin potenţialul. Încercările Consiliului ONG-urilor de a iniţia o colaborare cu Guvernul Republicii Moldova nu s-a soldat cu rezultate concrete. Numărul de organizaţii pasive se datorează, între altele, complexităţii problemelor şi insuficienţei capacităţilor (organizaţionale, financiare etc.) ale acestor instituţii. Din acest punt de vedere, cele mai vulnerabile sînt ONG-urile din mediul rural, care au nevoie de susţinere sistematică din partea organizaţiilor naţionale şi a centrelor de resurse.

Numărul ONG-urilor care semnaleaza cazuri de încălcare de către autorităţi a drepturilor cetăţeneşti, a legii accesului la informaţie etc., este în continuare redus. Forumul ONG-urilor cheama la o mai bună coperare şi la schimbul de informaţii dintre organizaţiile din diverse domenii.

Participanţii la Forumul ONG-urilor optează pentru sporirea gradului de transparenţă a activităţii instituţiilor societăţii civile, pentru perfecţionarea şi promovarea Codului Deontologic al sectorului asociativ.

ONG-urile cooperează insuficient cu reprezentanţii businessului, nu atrag cercurile de afaceri în soluţionarea problemelor comunitare stringente. Nu s-au manifestat, deocamdată, pe deplin organizaţiile obşteşti din domeniul de expertiză şi consultanţă.

Lipsa unei viziuni comune asupra misiunii, sarcinilor şi responsabilităţilor Consiliului Naţional al ONG-urilor a creat dificultăţi în funcţionarea eficientă a acestei structuri.

Forumul al IV-lea al ONG-urilor din R. Moldova consideră necesare:

  1. Continuarea activităţii de consolidare a sectorului asociativ, a creşterii rolului ONG-urilor în promovarea democraţiei şi a statului de drept. Consiliul Naţional al ONG-urilor să faciliteze aceste eforturi, la fel ca şi consiliile regionale ale ONG-urilor, consiliile pe domenii, coaliţiile, grupurile de lucru, alte asocaiţii ale ONG-urilor.

  2. Implementarea rezoluţiilor forumurilor regionale, celor pe domenii, a rezoluţiilor adoptate la Forumul al IV-lea al ONG-urilor.

  3. Intensificarea dialogului cu reprezentanţii guvernului privind elaborarea principiilor de cooperare dintre ONG şi structurile statului.

  4. Editarea unei publicaţii periodice de popularizare a sectorului asociativ.

  5. Sporirea transparenţei activităţii organizaţiilor neguvernamentale prin intermediul difuzării rapoartelor anulale (de activitate şi financiare).

  6. Acordarea de asistenţă complexă organizaţiilor neguvernamentale din mediul rural, prin instruirea liderilor şi a membrilor activi, prin implicarea lor în activităţi regionale şi naţionale, prin distribuirea materialelor cu caracter informaţional.

  7. Încurajarea participării ONG-urilor la:
    • monitorizarea, evaluarea şi luarea de atitudine în legătură cu activitatea instituţiilor de stat,
    • participarea activă la procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor la nivel local şi naţional.
  8. Intensificarea parteneriatului cu reprezentanţii businessului, constituind în acest scop grupuri de lucru în cadrul Consiliului Naţional al ONG-urilor ales de Forum, ale consiliilor regionale şi pe domenii.

  9. Participarea ONG-urilor la procesul de elaborare, adoptare şi monitorizare a implementării SCERS. Solicitarea unei mai mari responsabilităţi de la membrii Consiliului pentru participare SCERS şi a unei informări constante a domeniilor, pe care le reprezintă.

  10. Aprobarea noului Regulament al Consiliului Naţional al ONG-urilor.

  11. Dezvoltarea şi promovarea Codului Deontologic al sectorului asociativ.

  12. Desfăşurarea forumului ONG-urilor o dată în an.

Forum ONG, ediţia a IV-a



Forum ONG, ediţia a III-a



Organizaţii Neguvernamentale

Forum ONG

Consiliul ONG

Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte

ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă

Cadrul Juridic

Impozitarea

Statutul de utilitate publică

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Centre de asistenţă pentru ONG-uri

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect