Forum ONG

Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova
Ediţia a IV-a
Concept
Context
Scop
Obiective
Subiectele pentru discuţii
Domenii şi responsabili
Mecanism de implementare
Concept
Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova este un mecanism democratic de participare a ONG-urilor în analiza, discutarea, formularea recomandărilor vis a vis de problemele importante cu care se confruntă Republica Moldova în general şi societatea civilă în particular.
O dată în doi ani, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, statului, business-ului, organizaţiilor finanţatoare şi altor instituţii din ţară se întrunesc pentru a discuta cele mai importante probleme acumulate în perioada dintre forumuri.
În acelaşi timp, forumul nu este doar o acţiune de două sau trei zile, ci un proces care durează mai bine de jumătate de an pe parcursul căruia peste 300 de organizaţii neguvernamentale întrunite în multiple şedinţe a cel puţin 10 domenii discută, analizează, propun soluţii şi îşi asumă responsabilitate pentru sprijinirea procesului de dezvoltare a democraţiei în Republica Moldova.
Context
În acest an Forumul ONG a ajuns la cea de-a patra ediţie. Climatul în care activează ONG-urile este unul specific în care dialogul cu structurile publice, pe de o parte este mai consistent, iar pe de altă parte, se atestă înţelegeri diferite, polarizate chiar, a rolului sectorului asociativ în societate. Recunoaşterea eforturilor ONG-urilor în eradicarea problemelor ce confruntă comunităţile în care ele activează se face în măsura în care aceste eforturi consună cu iniţiativele guvernării. În altă ordine de idei, situaţia din ţară impune atitudini tranşante din partea sectorului al treilea vizavi de problemele fundamentale ce confruntă societatea, atitudini care trebuie complementate de recomandări temeinice în vederea depăşirii acestor probleme.
Ediţiile precedente ale Forumului s-au axat preponderent pe problematica ce ţine de sector cum ar fi cadrul legal, imaginea ONG-urilor, relaţiile cu statul şi cu donatorii. Or, situaţia în care s-au pomenit ONG-urile în special şi societatea în general, impune abordări noi care să reflecte rolul ONG-urilor ca intermediari între stat şi cetăţeni şi să ofere soluţii îndreptate spre asanarea multidimensională a situaţii din ţară.
Ediţia a patra a forumului se produce în condiţiile unor demolări fără precedent a mecanismelor democratice de funcţionare a societăţii. Autonomia locală este eliminată, justiţia tot mai mult este aservită puterii, iar îngrădirea accesului la libera exprimare, la informarea corectă şi cenzura au devenit norme promovate de administraţia centrală. Aceste condiţii impun un comportament din partea ONG-urilor care urmează să răspundă aşteptărilor cetăţenilor în vederea contracarării practicilor antidemocratice de guvernare.
Scop
Consolidarea eforturilor societăţii civile în vederea sprijinirii procesului de edificare a democraţiei în Republica Moldova
Obiective
- Afirmarea rolului societăţii civile în procesul de dezvoltare a democraţiei în Republica Moldova
- Analiza funcţionării instituţiilor democratice în Republica Moldova
- Dezbateri publice pe domenii vis a vis de funcţionarea instituţiilor democratice şi participarea societăţii civile la procesul de luare a deciziilor
- Formularea recomandărilor şi rezoluţiilor
- Alegerea reprezentanţilor în consiliu care vor monitoriza şi implementa rezoluţiile
Subiectele pentru discuţii
- Situaţia ONG-urilor la etapa actuală
- Situaţia generală a organizaţoolor
- Cadrul legal
- Funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova
- Drepturile omului
- Mass-media publică şi independentă
- Alegerile
- Justiţia
- Administraţia publică locală
- Participarea societăţii civile la procesul de luare a deciziilor
- Strategia de creştere economică şi reducere a sărăciei
- Politica nationala
- Rolul societăţii civile în procesul de Integrare Europeană
- Forumul ONG în procesul de edificare a democraţiei şi rolul Consiliului ONG în acest proces
Domenii şi responsabili
Mass-media | Angela Sîrbu |
Social | Jana Costache |
Economic | Aurelia Bondari |
Ecologic | Vladimir Garaba |
Educaţie | Vitalie Chirhana |
Drepturile Omului | Sergiu Ostaf |
Administraţie Publică Locală | Igor Munteanu |
Tineret | Maxim Anmeghichean |
Integrare Europeană | Igor Boţan |
Dezvoltare regională şi comunitară | Aliona Niculiţă |
Mecanism de implementare
I. Informare - Convocarea domeniilor în prima şedinţă
Membrii Consiliului ONG reprezentanţi ai domeniilor vor fi responsabili de întreg procesul de pregătire a domeniilor pentru Forum şi anume:
- convocarea şedinţei pe domeniu
Membrul consiliului responsabil de domeniu va informa cît mai multe organizaţii posibile care activează în domeniu despre organizarea forumului, conceptul forumului şi va organiza prima şedinţă de pregătire, asigurând participarea cît mai largă a organizaţiilor.
La prima şedinţă se va pune în discuţie conceptul forumului, criteriile de participare la forum, problemele care necesită să fie abordate cu o prioritizare preliminară a acestora. La aceeaşi şedinţă se va crea un grup de lucru al domeniului din organizaţii capabile să sprijine procesul.
- asigurarea circuitului informaţional domeniu - Consiliu
Membrul consiliului responsabil de domeniu vor informa consiliul despre proces, problemele abordate şi deciziile luate la şedinţă.
- chestiuni organizatorice, secretariat
Membrul consiliului responsabil de domeniu va rezolva probleme ce ţin de sală, materiale etc.
II. Documentarea problemelor prioritare
După proiritizarea problemelor în domeniu se va recurge la o documentare detaliată a problemelor prioritare, utilizînd studiile, cercetările şi legislaţia în domeniu, recomandările instituţiilor internaţionale. În caz de necesitate organizaţiile din domeniul respectiv vor recurge la efectuarea unor studii pentru analiza suplimentară a problemelor prioritare.
Rezultatele documentării vor fi prezentate şi discutate la cea de-a doua şedinţă pe domeniu.
La această şedinţă se vor face propuneri luare de atitudini şi recomandări menite să elimine problemele identificate.
Grupul de lucru va sintetiza toate propunerile şi va elabora rezoluţiile pe domenii şi propuneri din partea domeniilor pentru rezoluţia finală a forumului.
III. Discutarea şi aprobarea proiectelor de rezoluţii - Convocarea domeniilor în a doua şedinţă
În a doua şedinţă se va discuta şi aproba proiectul de rezoluţie pe domeniu şi propunerile domeniului pentru rezoluţia finală a forumului.
La această şedinţă vor fi delegate organizaţiile, care vor reprezenta domeniul respectiv la forum şi va delega organizaţia în Consiliul ONG.
IV. Organizarea forumurilor regionale
Centrele regionale CONTACT vor facilita organizarea forumurilor regionale după aceeaşi schemă.
V. Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale
Durata - 2 zile (18-19 noiembrie 2003)
Participanţi
General
Din partea domeniilor - 42 ONG
Regionale şi comunitare - 23
Total ONG - 65 ONG
Stat - 10
Donatori - 10
Business - 5
Alte instituţii - 10
Total participanţi - 100
Cote părţi pe domenii
1. Mass-media - 4
2. Social - 8
3. Economic - 5
4. Ecologic - 5
6. Educaţie - 4
7. Drepturile Omului şi minorităţi - 5
8. Administraţie Publică Locală - 3
9. Tineret - 4
11. Integrare Europeană - 3
12. Civic - 3
Cote părţi regionale şi comunitare
2 (1+1) - UTAG
3 (2+1) - Soroca
4 (3+1) - Cahul
4 (3+1) - Chişinău
5 (3+2) - Bălţi
5 (3+2) - Tiraspol
Conţinut
Forumul se va axa pe prezentarea şi discutarea rapoartelor pe domenii, discutarea şi aprobarea rezoluţiilor, aprobarea noii componenţe a consiliului.
Agenda şi alte documente preliminare vor fi elaborate şi aprobate de către consiliu în procesul de pregătire a forumului.
Forum ONG, ediţia a IV-a
Forum ONG, ediţia a III-a
|