Forum ONG

Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova
Ediţia a IV-a
Rezoluţie (Atelierul: Societatea civilă şi procesul de integrare europeană)
Grupul de lucru "Rolul ONG-urilor în procesul de integrare europeană" din cadrul ediţiei a IV-a a Forumului ONG-urilor din Republica Moldova a fost constituit ţinîndu-se cont de faptul că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este prioritatea politicii interne şi externe a Republicii Moldova.
Remarcăm că pe durata ultimilor ani la nivel guvernamental au fost întreprinse o serie de măsuri în vederea realizării acestui obiectiv: RM a aderat la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, au fost create Comisia naţională pentru integrare europeană şi Departamentul de integrare europeană de pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe, a fost definitivată Concepţia integrării Republicii Moldova în UE.
ONG susţin fără echivoc ideea integrării europene a Republicii Moldova ca singura cale de democratizare şi dezvoltare a statului nostru. În acelaşi timp, dorim să ne exprimăm dezacordul cu modul total netransparent în care a fost elaborată Concepţia, ceea ce vine în contradicţie cu însăşi ideea europeană. Această lipsă de transparenţă şi neincluderea altor sectoare ale societăţii dăunează credibilităţi şi legitimităţi acţiunilor guvernamentale. Integrarea europeană este un proces complex cu implicaţii majore asupra tuturor aspectelor vieţii sociale din stat şi a fiecărui cetăţean în parte, un proces care trebuie cunoscut, evaluat, monitorizat, promovat şi implementat de către sectorul public, politic, privat şi de către societatea civilă în ansamblul ei.
În acest sens, considerăm imperioasă şi indispensabilă participarea societăţii civile şi a ONG-urilor în mod special la procesul de integrare europeană a RM, pornind de la următoarele premise:
- invitaţia la dialog permanent cu ONG-urile adresată de către Preşedintele Voronin în cadrul Pactului Social lansat în martie 2002;
- rolul primar al ONG-urilor de promovare a participării cetăţenilor la toate aspectele vieţii publice;
- rolul deosebit pe care l-au avut ONG-urile în procesul de integrare europeană în ţările candidate la integrare în UE;
- rolul important al ONG-urilor în promovarea democraţiei şi concordiei sociale în procesul construcţiei europene.
Credem că după circa un deceniu de dezvoltare a sectorului asociativ în RM mai multe ONG-uri au acumulat o largă şi valoroasă experienţă în diverse domenii ale vieţii sociale. ONG-urile pot participa la toate etapele procesului de integrare europeană, şi anume:
- de elaborare şi dezbatere a politicilor guvernamentale referitoare la integrarea europeană a RM;
- de planificare şi aplicare a acestor politici;
- de armonizare legislativă;
- de dezvoltare instituţională;
- de monitorizare şi evaluare a procesului integrării Republicii Moldova în UE.
În acelaşi timp, ţinem să remarcăm că pentru ca ONG-urile să facă faţă acestor sarcini, este necesară o conlucrare continuă şi deschisă a ONG-urilor cu guvernul, dar şi cu mass-media, partidele politice, autorităţile locale, etc. În acest sens ar fi oportună elaborarea în comun şi adoptarea de către autorităţi a unei Strategii de comunicare cu societatea civilă în procesul de integrare europeană.
În urma dezbaterilor în cadrul Forumului, participanţii au formulat următoarele propuneri.
1. Sarcina prioritară a ONG este promovarea valorilor europene în societate, şi mai ales a ideei că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este unica şansă de a sigura cetăţenilor ei o viaţă decentă. Acest obiectiv trebuie atins prin toate mijloacele posibile, inclusiv printr-o cooperare strînsă cu mijloacele mass-media locale şi centrale independente şi guvernamentale, organizarea unor dezbateri şi conferinţe. Un rol aparte în acest sens le aparţine pedagogilor din şcolile medii, licee, colegii şi universităţi, în primul rînd celor de profil umanitar.
2. ONG se adresează către autorităţile de stat ale Republicii Moldova în vederea elaborării în condiţii de transparenţă a documentelor de program (concepţii, strategii, planuri de colaborare între UE şi Republica Moldova). Luînd în considerare că anume în structurile neguvernamentale - cercurile academice şi universitare, ONG specializate etc. - este concentrat acum potenţialul de cercetare necesar şi calificat, considerăm că acest potenţial trebuie valorificat prin atragerea specialiştilor din sectorul neguvernamental la elaborarea documentelor menţionate mai sus. De asemenea, potenţialul existent trebuie folosit la pregătirea cadrelor necesare pentru desfăşurarea procesului de integrare europeană.
3. Considerăm utilă şi adresăm către Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului şi Primul Ministru al Republicii Moldova propunerea de a acorda un statut de organ consultativ (de exemplu pe lîngă MAE) unui sau mai multor ONG active în domeniul integrării europene, sau să fie creat un Consiliu special, abilitat atît cu funcţiile consultative menţionate, cît şi cu coordonarea activităţilor ONG active în domeniu.
4. Considerăm că o sarcină prioritară pentru integrarea Republicii Moldova este soluţionarea conflictului transnistrean. Ne exprimăm adînca convingere, că pentru aceasta este necesară democratizarea, demilitarizarea şi decriminalizarea regiunii transnistrene. Federalizarea, care ni se impune cu insistenţă sub diferite forme, poate fi utilă ca o transformare a statului în vederea consolidării democraţiei locale, dar numai după retragerea trupelor ruse şi organizarea unor alegeri cu adevărat democratice în Transnistria.
Considerăm că autorităţile centrale trebuie să activeze cît mai intens pentru a obţine din partea UE deschiderea perspectivei de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, ceea ce ar constitui un implus şi o motivaţie foarte importantă pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi dezvoltarea social-economică a ţării.
5. Pornind pe calea integrării europene, Republica Moldova trebuie să valorifice plenar oportunităţile cooperării regionale, în primul rînd în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est şi al altor structuri, cum ar fi Iniţiativa Central Europeană, Iniţiativa de Cooperare în Europa de Sud-est, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre etc.
ONG se adresează către autorităţile Republicii Moldova în vederea efectuării unor analize obiective a rezultatelor cooperării ţării în aceste şi alte structuri regionale. Luînd în vedere opţiunea strategică a ţării de a ne integra în UE, considerăm o necesitate urgentă analiza rezultatelor şi a cadrului legislativ al cooperării Republicii Moldova în CSI. Credem că trebuie urmat exemplul Federaţiei Ruse şi denunţate toate acordurile care nu contribuie la o colaborare reciproc avantajoasă în cadrul CSI, precum şi cele care constituie un impediment în apropierea noastră de UE. Această acţiune ne-ar permite să ne concentrăm pe o colaborare bilaterală mai bună cu Federaţia Rusă, Ucraina şi alte ţări ale CSI.
6. Forumul se adresează către toate ONG din ţară şi către autoprităţile centrale şi locale în vederea intensificarării şi promovării cît mai eficiente a cooperării transfrontaliere cu ţările din Europa de Centrală şi de Sud-est, care reprezintă o modalitate concretă de apropiere de Uniunea Europeană, şi pe care se va axa UE în relaţiile cu Republica Moldova în cadrul politicii noii vecinbătăţi.
Forum ONG, ediţia a IV-a
Forum ONG, ediţia a III-a
|