ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Forum ONG


Ediţia a III-a a Forumului şi ediţia a II-a ale Tîrgului ONG-urilor din Republica Moldova
15-16 noiembrie 2001,
Palatul Republicii, Chişinău

Declaraţia participanţilor

În perioada ce s-a scurs de la ediţia a II-a a Forumului ONG-urilor din Moldova din 1999, societatea civilă a cunoscut o evoluţie care s-a resimţit în diferite domenii.

În acelaşi timp criza continuă din societate ridică noi probleme în faţa sectorului asociativ. Acestea sunt legate de tendinţele de etatizare a tuturor sferelor sociale, de revenire la mecanismele de cenzură a mass-media, de subordonare a administraţiei publice locale, de constrîngere pe diferite căi a businessului privat, de revenire la practica petiţiilor anonime.

Pornind de la cele menţionate mai sus, participanţii la ediţia a III-a a Forumului Organizaţilor Neguvernamentale din Moldova declară că:

  1. Este necesar ca activitatea organizaţiilor neguvernamentale să contribuie la soluţionarea problemelor prioritare ale societăţii.
  2. Promovarea parteneriatului între organizaţiile neguvernamentale şi alte segmente ale societăţii civile reprezintă o condiţie fundamentală a consolidării acesteia.
  3. ONG-urile îşi exprimă disponibilitatea de a colabora în continuare cu reprezentanţii administraţiei publice în baza principiilor şi valorilor democratice.
  4. Este inadmisibilă tendinţa unor persoane responsabile din structurile de stat de a învinui fără temei întregul sector neguvernamental, pornind de la cazuri izolate şi neexemplificate.
  5. Considerăm că sectorul neguvernamental trebuie să fie implicat în elaborarea amendamentelor la cadrul juridic care reglementează activitatea organizaţiilor neguvernamentale (necomerciale). Lipsa de transparenţă a actului de guvernare încalcă principiile societăţii democratice.
  6. Pentru sporirea eficienţei sectorului neguvernamental este importantă identificarea posibilităţilor de influenţă legală asupra structurilor administraţiei publice.
  7. Este necesar să se intensifice relaţiile de colaborare cu mass-media pentru a spori transparenţa activităţii ONG-urilor şi a aduce la cunoştinţa publicului obiectivele şi performanţele lor.
  8. Pentru o dezvoltare durabilă a sectorului asociativ este vitală orientarea spre parteneriatul cu sectorul privat autohton şi accesul ONG-urilor la resursele statului destinate proiectelor publice
  9. Pentru etapa următoare este esenţială îmbunătăţirea funcţionării Consiliului ONG-urilor din Republica Moldova. Preocuparea de bază a consiliului va consta în protejarea dreptului la libera asociere şi implementarea rezoluţiilor Forumului.

Chişinău
Palatul Republicii
16 noiembrie 2001


Forum ONG, ediţia a IV-a



Forum ONG, ediţia a III-a


  • Concept

  • Declaraţia participanţilor

Organizaţii Neguvernamentale

Forum ONG

Consiliul ONG

Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte

ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă

Cadrul Juridic

Impozitarea

Statutul de utilitate publică

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Centre de asistenţă pentru ONG-uri

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect